Pretraga

Ovako ćete se zaštititi u opasnom digitalnom svijetu

A- A+

Živimo u svijetu u kojemu ona virtualna strana sve više prevagnjuje, a uz nju smo svakodnevno izloženi sve više prijetnji. Korištenjem kućnih računala, laptopa, pametnih telefona i sličnih naprava odašiljemo podatke za koje moramo paziti da ne dođu u ruke onih koji bi ih mogli zlorabiti. U nastavku pogledajte kako se sve možete zaštititi u digitalnom svijetu.

www.metro-portal.h

Većina korisnika interneta koji nemaju otvoren Facebook profil, tu činjenicu argumentiraju izjavom kako smatraju da je to napad na njihovu privatnost, no takvi ljudi očito ne znaju da je dovoljno utipkati neki pojam u Googleu i da su na taj način prikupljeni njihovi podaci. U digitalnom svijetu koji postaje sve rašireniji i popularniji svakodnevno smo izloženi raznim prijetnjama te trebate naći način kako se od njih zaštititi. Osim osnovnih stvari, poput održavanja antivirusa, pogledajte što vam još može pomoći pri digitalnoj sigurnosti.

Izdvojeni članak

U 19 klikova do svih internetskih stranica koje postoje

Kako odabrati lozinku?

Što je lozinka kompliciranija, to ju j teže otkriti, no također se u tom slučaju javlja i problem pamćenja kombinacije koju odaberete za logiranje na društvene mreže, mailove ili neku internetsku stranicu.

Pri odabiru šifre najbolje vam je koristiti prva slova omiljene pjesme, fraze ili nešto što je usko vezano uz vas, no teško da će ju otkriti čak i oni koji vas najbolje poznaju. Ne biste trebali za sve koristiti istu lozinku te bi bilo poželjno da ju mijenjate svakih nekoliko mjeseci.

Kombinirajte pretraživače

Ako konstantno koristite isti pretraživač, najčešće Google, upisujete iste pojmove te posjećujete iste internetske stranice, znatno olakšavate posao onome tko vam želi ući u trag. Trebate kombinirati pretraživače jer ćete na taj način dobivati različite rezultate pretrage, što će izmijeniti povijest vaših posjeta, ali će i biti teže upratiti vaše korake.

Više mailova

Nikako ne biste smjeli koristiti isti mail za Facebook, Twitter, posao i faks. Budući da su na meti hakiranja najčešće mailovi kojima se prijavljujete na popularne društvene mreže, najbolje bi vam bilo otvoriti poseban mail za logiranje na spomenute mreže, a odovojeno primati elektronsku poštu vezanu uz posao ili fakultet.

Izdvojeni članak

Ubrzajte Windowse na računalima

Ugasite li računalo, niste sigurni

Mnogi misle kako je najbolje isključiti internetsku vezu kad ne surfate po netu, no to vam ne jamči sigurnost. Istina je da se vaše računalo na taj način neće zaraziti novim virusima koji se prenose preko interneta, ali isto tako se neće ažurirati antivirus i drugi sigurnosni programi. Zbog toga će svaki zaraženi CD ili USB napraviti još veću štetu.

Ukoliko u potpunosti ugasite računalo kad ga ne koristite, ne postoji šansa za novim infekcijama, ali prilikom ponovnog paljenja, trajanje podizanja sustava istrošit će vam živce.

Spremite datoteke

Iako održavate svoje računalo, pametne telefone i slične naprave, uvijek postoji mogućnost da vam pokoja sitnica promakne pa vam sruši cijeli sustav. Da ne biste danima plakali za izgubljenim slikama, dokumentima i drugim sadržajem, najbolje vam je pohraniti sve ono do čega vam je stalo i što smatrate vrijednim na CD-ove, DVD-ove ili eksterni hard disk.

Ovako ćete se zaštititi u opasnom digitalnom svijetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap