Pretraga

Ovdje su školska pravila zaista stroga: Kaznili su učenicu jer je počupala obrve

A- A+

Učenica u Japanu završila je u kazni zato što se na nastavi pojavila s počupanim obrvama. Stroga školska pravila zabranjuju bilo kakvo bojanje kose i određene frizure, a 14-godišnjakinja je za kaznu morala biti odvojena od ostatka razreda i napisati esej o svom ponašanju.

oko obrve pogled oči

Foto: Unsplash

Srednja škola u Kurumeu u Japanu kaznila je 14-godišnju učenicu jer se na nastavi pojavila s počupanim obrvama. Stroga školska pravila o odijevanju i izgledu zabranjuju bojenje kose, određene frizure te brijanje obrva. Učenica je počupala svoje obrve kako bi izgledale urednije i zbog toga završila u trodnevnoj izolaciji, a trebala je i napisati esej o svom ponašanju, prenosi Yahoo! News.

Stroga pravila o odijevanju i izgledu

Škola u Kurumeu redovito provodi inspekcije kako bi bila sigurna da se učenici pridržavaju pravila. I dok školska pravila službeno zabranjuju brijanje obrva, učenica je kažnjena zbog obrva koje su počupane kako bi izgledale urednije. Kažnjena je s tri dana izolacije od ostalih učenika te je svoje školske obveze morala izvršavati u zasebnoj prostoriji. Morala je i napisati esej u kojem se morala osvrnuti na svoje kršenje pravila.

Škola je svoju odluku opravdala time kako čupanje obrva može učenicima odvući pozornost od školskih obveza, jer je riječ o učenicima koji su u dobi kada im je jako stalo do njihovog izgleda.

– Mislim da školu brine što je riječ o djeci koja se još razvijaju, te se često pretjerano fokusiraju na izgled i frizure i počnu zanemarivati bitne aspekte svog školovanja, rekao je ravnatelj škole Miki Hata.

Izdvojeni članak
dress code

Trebaju li škole propisivati pravila odijevanja? ‘Nije nimalo fer što ignoriraju pravila na temelju spola’

Ukidanje kontroverznih pravila

Bilo je i onih koji smatraju da je odluka pretjerana. Gradska vijećnica Kaneko Mutsumi smatra da u odluci škole nema nikakve logike.

– Zašto nije u redu da učenica sređuje svoje obrve? Zar su mislili kako će joj obrve opet narasti ako je odvoje od vršnjaka i natjeraju da uči u odvojenoj prostoriji? To pravilo o obrvama nema nikakve logike, poručila je Mutsumi.

Stroga pravila o odijevanju i izgledu uobičajena su u japanskim školama. Neke lokalne vlasti odlučile su olabaviti neka pravila koja se smatraju zastarjelima ili problematičnima. U travnju je tokijska vlast ukinula zabranu bojanja kose i kontroverzno pravilo o propisanoj boji donjeg rublja. Stručnjaci se slažu kako stroga pravila nepotrebno ograničavaju učenike.

– Mislim da se nastavnici ne bi trebali zavaravati da to rade zbog učenika. Trebali bi biti svjesni koliko takva pravila ograničavaju učenike i ograničavaju im slobodu, izjavio je odvjetnik upoznat sa strogim školskim pravilima.

Copy link
Powered by Social Snap