Pretraga

Ovisi li percepcija nasilja o vrsti glazbe koju slušamo? Istraživanje među death metalcima otkrilo zanimljive rezultate

Na Sveučilištu Macquarie u Australiji provedeno je zanimljivo istraživanje o korelaciji slušanja određene vrste glazbe i percepcije nasilja. Laboratorijska studija provedena na 80 studenata pokazala je da, neovisno o žanru glazbe koju inače slušaju, sudionici prije i više uočavaju agresivne vizualne sadržaje naspram onih neutralnih, navodi stranica Nepopularna psihologija.

Foto: Pixabay

U istraživanju australskog Sveučilišta Macquarie sudjelovalo je 32 studenata fanova death metal glazbe i 48 studenata koji tu vrstu glazbe ne vole i ne slušaju. Puštane su im pjesme Happy Pharella Williamsa te Eaten benda Bloodbath, uz istovremeni prikaz vizualnog sadržaja. Vizualni sadržaj sastojao se od slika neutralnog i agresivnog sadržaja. Slike su su im prezentirane odvojeno kako bi se naučile, a potom i pojedinačno, svaka u vidno polje jednoga oka.

Ispitivalo se hoće li sudionici više uočiti agresivne sadržaje od onih neutralnih ovisno o pozadinskoj glazbi. Rezultati su pokazali da su svi sudionici prije zamijetili slike s nasilnim sadržajem, neovisno o vrsti glazbe koja im je bila puštana, odnosno o glazbi koju inače slušaju. Sudionici koji inače ne slušaju death metal agresivni su sadržaj češće uočavali uz pjesmu Eaten, dok su ljubitelji metala jednako zamjećivali nasilje uz obe pjesme.

„Sve u svemu, ovo istraživanje ukazuje na to da dugotrajno izlaganje muzici nasilnog sadržaja ne dovodi do desenzibilizacije fanova death metala na nasilje. Implicitno procesiranje nasilnog sadržaja je uzrokovano emocionalnom percepcijom glazbe, a ne (ne)agresivnom tematikom. Kod onih kojima se sviđa death metal glazba, čak i kad prepoznaju da je sadržaj nasilan, neće postati više desenzibilizirani na nasilje uz pjesmu o kanibalizmu u odnosu na veseli ljetni hit o sreći“, navode na stranici Nepopularna psihologija.

Objavu, kao i link na cijelo istraživanje možete pronaći na Facebook stranici Nepopularna psihologija.

Ovisi li percepcija nasilja o vrsti glazbe koju slušamo? Istraživanje među death metalcima otkrilo zanimljive rezultate
Share via
Copy link
Powered by Social Snap