Pretraga

Ovo je cesta ispred osnovne škole u Zagrebu: Roditelji dovoze djecu i zaustavljaju se na kolniku

A- A+

Sindikat biciklista na svojoj je Facebook stranici objavio sliku situacije ispred jedne zagrebačke osnovne škole. Vidljivo je kako je nekolicina autiju nepropisno zaustavljeno nasred kolnika, čime osim što se krše prometni propisi, šalje se pogrešna pouka djeci kako alternativni oblici prijevoza nisu bolja opcija. U komentarima se oglasio velik broj korisnika, od kojih neki ukazuju na vlastite navike bicikliranja i podučavanja školaraca kako je bolje u školu dolaziti pješice, te onih koji problem nedovoljnog kretanja djece same u školu vide u drugim nesavjesnim vozačima.

sindikat biciklista os tin ujevic

Foto: Sindikat biciklista, Facebook

Jutrošnju je objavu na Facebook stranici Sindikat biciklista otvorio nezavidnom statistikom pa su tako upozorili kako su Hrvati najdeblja nacija u Europskoj uniji. Uz to je prikazana situacija ispred Osnovne škole Tin Ujević u Zagrebu, gdje se može vidjeti nekolicina autiju nepropisno parkiranih na kolniku pred školom. Može se pretpostaviti kako se radi o roditeljima koji su svoju djecu doveli na nastavu.

Takvim postupanjem ne samo da su prekršili prometne propise i onemogućili drugima kretanje, upozoravaju iz Sindikata, nego i potpuno zdravoj djeci šalju pogrešnu poruku kako kretanje na ‘vlastiti pogon’ nije opcija. Praksa dovoženja i odvoženja djece iz škole autima oslikava tužnu hrvatsku stvarnost, napisali su.

Korisnici su se u komentarima oglasili o vlastitim iskustvima, pa tako jedna od njih upozorava kako imajući na umu navike nekih vozača, djeci je i bolje da ne sjedaju na bicikl. Smatra i da bi nenošenje kacige trebalo biti strože sankcionirano. Drugi je korisnik pokazao razumijevanje za roditelje koji svoju djecu dovoze u školu autom iz sličnih razloga, dok je treći korisnik svoje iskustvo života u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, usporedio s hrvatskim i zaključio kako se radi o dva različita svijeta, pošto po njegovom mišljenju daleko veći broj vozača kao prijevoz koristi bicikle.

sindikat biciklista os tin ujevic
Share via
Copy link
Powered by Social Snap