Pretraga

Ovo je najgledaniji domaći film u 2016. godini

A- A+

Iako je u javnosti film ‘Gazda’ izazvao najviše bure, to ipak nije najgledaniji film 2016. Prema izvještaju HAVC-a sa 65.685 gledatelja najgledaniji film protekle godine bio je ‘ZG80’ u režiji Igora Šeregija i produkciji Kinoteke. Godina je bila plodonosna za hrvatski film i po pitanju priznanja i nagrada.

Screenshot: YouTube

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je pregled filmske 2016. godine. Prema izvještaju, najgledaniji hrvatskih film 2016. u domaćoj distribuciji je ‘ZG80’ u režiji Igora Šeregija i produkciji Kinoteke sa 65.685 gledatelja.

Drugi je najgledaniji naslov ‘Ustav Republike Hrvatske’ u režiji Rajka Grlića i produkciji Interfilma, koji je pogledalo 32.021 gledatelja, a na trećem je mjestu dugometražni dokumentarni film ‘Gazda’ u režiji Darija Juričana i produkciji HRCIN-a s njih približno 12.000. Valja napomenuti kako se ‘Gazda’ i dalje prikazuje na velikim platnima diljem zemlje.

Tijekom 2016. u domaćoj kinodistribuciji bila su 22 naslova, od kojih je 20 sufinancirano kroz javne pozive HAVC-a, a sedam je manjinskih koprodukcija.

Uspjehe nastavljaju bilježiti i dva filma iz 2015. – ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ redatelja Ivana-Gorana Viteza, kojeg je u kinima do sada pogledalo 54.660 gledatelja, te ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića koji je nakon premijere u Cannesu prikazan na gotovo stotinu međunarodnih filmskih festivala i nagrađen s ukupno trideset nagrada.

Uz brojne osvojene domaće i inozemne nagrade, za domaći je film 2016. bila značajna po pitanju kandidatura za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, gdje je Hrvatsku predstavljao dugometražni igrani film ‘S one strane’ Zrinka Ogreste.