Pretraga

Ovu aplikaciju odmah izbrišite s mobitela

A- A+

Rijetko tko da nema na svome mobitelu aplikaciju Task Killer odnosno ‘čistač memorije’. Međutim po svemu sudeći one donose više nevolja nego koristi. Dijelom se čistači memorija instaliraju radi navika koje smo preuzeli s računala, no operativni sustavi pametnih telefona izrađeni su da funkcioniraju s punim RAM-om. Task Killer samo zbunjuje sistem mobitela, budući da većina aplikacija koju svakodnevno koristite je svakako ‘neuništiva’.

Takozvani čistači memorije odnosno Task Killer za Android ili drugovrsni memory optimizeri za iOS, među najpopularnijim su aplikacijama za mobitele. Osobito za ove, sada već ‘slabije’ telefone s 512 MB ili gigabajtom RAM-a.  No izgleda da oni više štete, nego koriste.

Izdvojeni članak

Nova aplikacija otkriva tko vas od vaših Facebook prijatelja mrzi

RAM i treba biti pun

Prema PhoneArena portalu ove aplikacije se ne i trebale koristiti, čak ni kada je zauzetost sustava ili memorije za pohranu aplikacija 90 ili više posto.

Ljudi su prekopirali navike s računala da je bolje imati što više slobodnog RAM-a, za bolje funkcioniranje uređaja. Međutim način na koji kompjuter i mobitel tretiraju ovu memoriju se razlikuje, osobito u slučaju Androida.

Naime, Google je osmislio RAM tako da uvijek bude pun.

Aplikacije ustvari ostaju uključene u pozadini, a to ne samo da ne usporava sistem, nego im RAM to upravo i omogućava. Između ostaloga, radi toga da dobivamo obavijesti i informacije na vrijeme.

Aplikacije su, osobito ove najpopularnije (Facebook, Facebook Massenger, Vine, Twitter, Viber, WhatsApp…), uglavnom i podešene tako da uvijek ostaju uključene u pozadini. Kada ih Task Killerom ili kojim drugim memory optimizerom ‘ubijete’, one će opet ‘uskrsnuti’ za nekoliko sekundi. 

Izdvojeni članak

Novosti u WhatsAppu: Od sada možete koristiti i web verziju

Ipak, uređaj ne opterećujte mnoštvom nepotrebnih aplikacija

Spomenuli smo neke ‘neuništive’ aplikacije, koje se vrlo brzo aktiviraju nakon što ih ugasite, a čak i kada ih ručno isključite, one će se kad-tad ponovno aktivirati.

To je način njihovog funkcioniranja, a sam Android u pozadini svakako će RAM napuniti do 80-90 posto, čim ga vi ispraznite.

Ako na pametnom telefonu imate malo RAM-a, kada pokrenete zahtjevnu aplikaciju, igru ili program, Android će zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini te su najmanjeg prioriteta. No čim vi zatvorite tu zahtjevnu igru ili aplikaciju, sustav opet pokreće automatski ugašene pozadinske aplikacije.

Tako da kada instalirate Task Killer ili još gore Auto Task Killer, vi zapravo gušite i zbunjujete telefon koji konstantno gasi, a potom aktivira aplikacije i tako u krug.

E to onda negativno utječe na brzinu rada sistema, povećava zauzetost uređaja, a uz to utječe i na trajanje baterije.

Ako je telefon slab po svojim performansama, nikakav memory optimizer neće mu pomoći ‘u raljama’ zahtjevnih aplikacija.

Ipak, to ne znači da sada trebate instalirate desetke nepotrebnih aplikacija, jer eto svakako je sustav planiran na rad u punom kapacitetu. Ako rijetko koristite aplikaciju ili ste svjesni da neka napredna neće dobro funkcionirati na vašem uređaju, bolje ju nemojte ni instalirati.

Oni koji su pak ljubitelji mnoštva aplikacija i rado ih i često koriste, neka prilikom odabira sljedećeg pametnog telefona osobito obrate pozornost na količinu RAM-a.

Ovu aplikaciju odmah izbrišite s mobitela
Share via
Copy link
Powered by Social Snap