Oxford odabrao riječ godine: Na ovo se u 2019. najviše upozoravalo

Na izmaku svake godine, pa tako i ove, Oxford Dictionaries proglašava riječ godine.  U 2019. to je climate emergency, što bi se na hrvatski moglo prevesti kao klimatska nužnost, nešto na što se u godini na izmaku često upozoravalo.

Foto: pixabay

Oxfordova riječ, odnosno fraza godine, jest climate emergency, a najbliži prjevod u hrvatskom bi jeziku bio klimatska nužnost

predavanje, studenti
Objašnjenje je urnebesno: Otkrivamo što zapravo znači riječ 'brucoš'

Kako se navodi u pojašnjenju Oxforda, ovaj termin označava ‘situaciju u kojoj je hitno potrebno poduzeti određene radnje kako bi se smanjile ili zaustavile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta na okoliš koja rezultira tim promjenama’.

Ove godine mnogo se govorilo o klimi, najviše zahvaljujući velikom pokretu mladih, School Strike 4 Climate. Riječ je o prosvjedima koje je započela Šveđanka Greta Thunberg – petkom srednjoškolci izlaze na ulice i bojkotiraju nastavu, s ciljem slanja poruke kako je krajnje vrijeme da se poduzme nešto po pitanju klimatskih promjena. O tome se mnogo u 2019. govorilo i na summitima UN-a, pred brojnim čelnicima država.

– Pojačani razgovor o ovome nije jedino što je obuzelo našu pozornost. Naše istraživanje pokazuje eskalacije u jeziku koji ljudi koriste kako bi artikulirali informacije i ideje vezane uz klimu. To se najviše očituje u sve većem korištenju pojma klimatska nužnost u 2019., pojasnili su s Oxforda.

Izvor: Oxford Corpus

 

Odgovori