Pretraga

Oxfordova riječ godine uopće nije riječ!

A- A+

Sveučilište Oxford svake godine izbacuje rječnik engleskog jezika, a kako je jezik živo biće, u njega svake godine ulaze i nove riječi. Uredništvo rječnika tako svake godine bira ‘riječ godine’, novu riječ koja je ušla u govorni jezik i na neki način obilježila godinu. Svojim su ovogodišnjim izborom mnoge iznenadili. Riječ godine za 2015. godinu nije riječ već – emoji!

Izdvojeni članak

Ovo je nova riječ godine prema Oxfordovom rječniku!

Emoji koji je ponio titulu ‘riječi’ godine je emoji lica koje plače od smijeha. Službeno ime ovog emojija je ‘Face with tears’ a izabran je jer, kako je objašnjeno, najbolje opisuje etos, raspoloženje i preokupacije ljudi tijekom 2015. godine.

Sveučilište Oxford u suradnji s jednom od vodećih tvrtki koje se bave mobilnim tehnologijama Swift Key istražilo je upotrebu emojija u svijetu. Ispostavilo se da je ‘Face with tears’ najkorišteniji emoji u 2015. godini i čini 20% ukupne korištenosti emojija u Ujedinjenom Kraljevstvu i 17% u SAD-u. Značajan je to porast od 4, odnosno 9 % u prošloj godini.

Porast korištenosti zabilježila je i sama riječ ’emoji’. Iako je u rječnicima zabilježena još 1997. godine, korištenost joj se samo u 2015. godini utrostručila u odnosnu na prošlu godinu.

‘Face with tears’ tako je kao riječ godine naslijedila riječ ‘vape’, koja znači inhalirati i udisati paru iz vaporizera za marihuanu ili električne cigarete.

Čini se kako smo u godinu dana prešli dalek put od inhaliranja do smijanja do suza, izgubivši pritom sposobnost govora.