Pretraga

Oxfordova riječ godine uopće nije riječ!

Sveučilište Oxford svake godine izbacuje rječnik engleskog jezika, a kako je jezik živo biće, u njega svake godine ulaze i nove riječi. Uredništvo rječnika tako svake godine bira ‘riječ godine’, novu riječ koja je ušla u govorni jezik i na neki način obilježila godinu. Svojim su ovogodišnjim izborom mnoge iznenadili. Riječ godine za 2015. godinu nije riječ već – emoji!

Emoji koji je ponio titulu ‘riječi’ godine je emoji lica koje plače od smijeha. Službeno ime ovog emojija je ‘Face with tears’ a izabran je jer, kako je objašnjeno, najbolje opisuje etos, raspoloženje i preokupacije ljudi tijekom 2015. godine.

Sveučilište Oxford u suradnji s jednom od vodećih tvrtki koje se bave mobilnim tehnologijama Swift Key istražilo je upotrebu emojija u svijetu. Ispostavilo se da je ‘Face with tears’ najkorišteniji emoji u 2015. godini i čini 20% ukupne korištenosti emojija u Ujedinjenom Kraljevstvu i 17% u SAD-u. Značajan je to porast od 4, odnosno 9 % u prošloj godini.

Porast korištenosti zabilježila je i sama riječ ’emoji’. Iako je u rječnicima zabilježena još 1997. godine, korištenost joj se samo u 2015. godini utrostručila u odnosnu na prošlu godinu.

‘Face with tears’ tako je kao riječ godine naslijedila riječ ‘vape’, koja znači inhalirati i udisati paru iz vaporizera za marihuanu ili električne cigarete.

Čini se kako smo u godinu dana prešli dalek put od inhaliranja do smijanja do suza, izgubivši pritom sposobnost govora.

Copy link
Powered by Social Snap