Pretraga

Pa vi cmizdrite zbog čučavaca: Znanstvenici tvrde da je zahodski ritual mnogih potpuno beskoristan

A- A+

Kada zahodsku školjku dijelite s otprilike 40 osoba, što je slučaj u studentskim domovima, strah od bakterija i zaraze sasvim je opravdan. Običaj koji su mnogi usvojili kao osigurač u takvim sitacijama, a posebice djevojke, oblaganje je daske školjke toaletnim papirom. Ipak, prema riječima znanstvenika taj ritual može nanijeti više štete nego koristi.

foto: pixabay

Ako ste među osobama koje uporno oblažu dasku zahodste školje, loše vijesti – to vam može više naštetiti nego biti od koristi. Dokazao je to dr. Pilip Tierno iz Centra za medicinu Langone na Sveučilištu u New Yorku.

Izdvojeni članak
studentski centar zagreb

Studenti odahnuli, kakanje u SC-u ulazi u 21. stoljeće: ‘Odlazak u toalet mi je bio prilično stresno iskustvo’

Naime, bakterije se ne zadržavaju na glatkoj površini i daske zahodske školjke, a WC-papipr ipak predstavlja popblem zbog svoje hrapave površine. Uz to, virusi koji uzrokuju herpes, HIV ili neke druge spolne bolesti ne preživljavaju dugo izvan ljudskog tijela i na hladnoj površini. Sama koža dovoljna je zaštita od bakterija koje se nalaze na zahodskoj školjci, tvrdi Tierno, osim u slučaju postojanja otvorene rane.

Znanstvenik koji je proveo istraživanje kaže kako su sve vrste obloga za školjku više psihološka utjeha.

– Ako već želite korstiti papirnate oblagače ili toaletni papir, najbolje je presavinuti ih dva puta. Plastični oblagači su bolji, ali sve te barijere više su psihološka utjeha nego što od njih uistinu ima korsiti, kazao je Tierno za EverdayHealth.com i zaključio kako je ipak najbitnije od svega nakon korištenja zahoda dobro oprati ruke.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap