Pretraga

Pametni gradovi: Oni koriste tehnologiju kako bi život učinili ljepšim

A- A+

Nove tehnologije poput senzora, raznih mreža i ostalih ‘beba’ moderne tehnologije sve više mijenjaju način na koji gradovi funkcioniraju. Neki gradovi pomažu ljudima pronaći parkirno mjesto i izbjeći gužvu, i općenito olakšati kretanje i pružiti pomoć čim vam je ona potrebna. Neki gradovi stvarno puno rade u polju ‘cool’ projekata koji pokazuju koliko život u gradu može biti dobar.

Osim pojedinaca, i gradovi su prihvatili modernu tehnologiju, i uz njenu pomoć stvaraju pozitivne promjene za olakšavanje života. Mnoge nove stvari poput senzora, pametnih telefona i mreža olakšavaju ljudima kretanje gradom, te nude pomoć ondje gdje vam je ona potrebna. Business Insider na popis je smjestio sedam gradova koji najbolje koriste revolucionarne tehnologije, uz pomoć kojih su zaista postali ‘pametni gradovi’.

Izdvojeni članak

Najjeftiniji gradovi na svijetu

‘Rio Operations Centar’ sve događaje prati u realnom vremenu

Jedan od njih je i Rio de Janeiro, koji je izgradio ‘Rio Operations Center’ koji prikazuje sve događaje u gradu u realnom vremenu. Centar je prvotno kreiran kako bi se motrilo vrijeme, kako bi gradski predstavnici brže reagirali na poplave. Također, koristi se i kako bi se pregledavao bilo koji hitni događaj. Ovaj centar će primijetiti hitni slučaj na Copacabani, ali i prometnu nesreću na sasvim drugom mjestu u gradu.

Hamburg je također jedan od ‘pametnih’ gradova. Poznat po svojoj velikoj luci gdje godišnje pristiže do 25 milijuna kontejnera, dosad se suočavao s velikim problemima čekanja brodova na terminalu dok se oslobodi mjesto na koje mogu ostaviti teret. Luka sada koristi tehnologiju, koja se pojavljuje na aplikaciji. Vozači dobivaju mobilni uređaj koji ih upućuje na slobodno mjesto, a također im omogućuje i mobilno plaćanje, pa se ne moraju baviti papirologijom.

Izdvojeni članak

Najskuplji gradovi za život

Los Angeles umjesto vas traži mjesto za parkiranje

San Francisco je grad koji svojim stanovnicima nudi velik broj ‘pametnih’ projekata. Najbolji od njih građanima nudi besplatno punjenje akumulatora električnih automobila na jednoj od 26 stanica u gradu, te još na 23 mjesta kod zračne luke i na Treasure Islandu.

Ako se pak nađete u Los Angelesu i tražite mjesto za parkiranje, nećete se previše naživcirati dok ga nađete. Ovaj grad je parkiranje učinio jednostavijim koristeći senzore ugrađene u parkirna mjesta, koja ljudi nalaze putem aplikacije. Parkiranje se naravno može platiti mobitelom.

New York je pokrenuo ‘Smart cabs’, odnosno pametne taksije, u kojima vožnju plaćate svojim smartphoneom. Grad planira pokrenuti i aplikaciju koja nagrađuje ljude koji često koriste taksi usluge bodovima i popustima.

Izdvojeni članak

Vodeni gradovi svijeta

U Amsterdamu možete ‘pametno’ kupovati

U Washingtonu se razvila tehnologija nazvana ‘ShotSpotter’, koja je svojevrsna mreža koja uz pomoć senzora identificira pucanj i pokazuje gdje je točno do njega došlo. Sistem također automatski alarmira policiju. Nakon što je Washingon pokrenuo ovu tehnologiju, i drugi gradovi su počeli s istom praksom.

Amsterdam nudi ‘pametni’ šoping na ‘pametnoj’ ulici. To je samo jedna od brojnih takvih projekata, a ovaj nudi ekološko šopingiranje. Grad je ulicu opremio sa održivom uličnom rasvjetom, više tramvajskih stanica, te kantama za smeće koje usitnjavaju, a rade na solarnu energiju. Građani također moraju dati svoj dio, a to čine tako da kupuje u trgovinama s manje osvjetljenja i recikliraju.