Pretraga

Pametno iskoristi zadnje dane (pra)babljeg ljeta!

A- A+

Kraj listopada je tu, te kroz par dana je i noć vještica nakon koje kreću intenzivne pripreme za Božić, no od jeseni još nismo vidjeli niti j, a kamoli od zime. Ljeto se ove godine skroz oduljilo i zaista nije da se žalimo. No, to neće biti tako zauvijek te meteorolozi najavljuju zahladnjenje već ovoga tjedna.

Foto: Simon Maage; Unsplash

S hladnim vremenom, osim što se mijenja naša garderoba, mijenja se i izbor aktivnosti kojima se možemo posvetiti. Bilo bi pogrešno reći da se sužava, zato što na primjer samo po zimi možemo ići na skijanje i klizanje, ali isto tako, možemo se pozdraviti sa sunčanjem i odlascima na plažu.

Izdvojeni članak

Basic ljeto: Je li ovako izgledalo i vaše?

Sve ima svoje radosti i već smo se polako zaželjeli ovih zimskih, no već nakon dva tjedna zime i prvih buđenja uz gustu maglu, falit će nam ljeto i toplina. Falit će nam bezbrižni odlasci na more i duge noći. S vraćanjem sata unazad ovaj vikend, definitivno smo ostali bez dugih dana….

Stoga, donosimo vam popis stvari koje možete raditi kako biste što bolje iskoristili ove zadnje tople dane, koji spadaju pod (pra)bablje ljeto!

  1. Bicikliranje

Već smo pisali o svim prednostima bicikla kao prijevoznog sredstva, no iskoristite ove lijepe dane kako biste otišli do lokalne šetnice i nabacili koji ‘đir’. Svi koji su trenutno u Zagrebu znaju da ne postoji ljepša stvar nego otići do Jaruna i voziti se u krug, uživajući u prekrasnom pogledu.

I ne radi se o nečemu što sami radite, dapače. Često se zna dogoditi da u udarnim terminima bude tolika gužva da dođe i do sudara između biciklista i pješaka. Ove koji su još na rolama nećemo ni spominjati… Stoga ozbiljno shvatite svoju vožnju, ali se i slobodno zabavite bez panike koju često doživimo u gradskoj vožnji.

  1. Izlasci

Ako postoji jedna stvar koju apsolutno svi mrze, onda je to izlaziti po zimi. Istina je da su tada uvijek bolji partyji zato što ekipa nije raspršena, ali isto tako se mrzimo smrzavati. Čak i kada idete taxijem, morate ga negdje pričekati, a mislim da ne postoji gori osjećaj nego kada izađete iz kluba u kojem je pet tisuća stupnjeva i na minus deset čekate prijevoz.

Ovisno o tome koliko dugo čekate, tako i raste vjerojatnost da ćete dobiti upalu pluća. Znam, zvučim kao nečija baka, ali nisam. Samo vam želim reći da je ovo definitivno vrijeme kada trebate izlaziti. To što još nema ispita (ili kolokvija ako ste studenti) vam je samo vjetar u leđa i znak da morate izlaziti….

  1. Istraživanje

Svatko od nas može biti turist u svojem gradu, bez obzira na to koliko dugo tu živjeli. Uvijek postoji jedan kutak koji nismo nikada vidjeli. Ponekad postoje i cijeli kvartovi za koje nismo niti znali da postoje. I Zagrepčani, nemojte se sada izvlačiti da ste sve saznali zahvaljujući Kvart pričama, zato što niste!

Obucite najudobnije tenisice, nađite se s omiljenim ljudima i krenite u nove pobjede. Da ne govorimo da je ovo vrlo jeftino trošenje vremena, s obzirom na to da je šetnja besplatna!

  1. Odlazak na more

S obzirom na to da su temperature zraka toliko visoke da bismo prije mislili da smo u lipnju nego u listopadu, i temperatura mora je dovoljno visoka da nam omogućava ugodno brčkanje u moru. Dobro, možda se nećete baš moći brčkati ili igrati picigin ako ste zimogrozni, no definitivno se možete kratko baciti u more kako biste svojoj djeci jednog dana mogli pričati o tome kako ste se jednom kupali krajem listopada, i za staviti sliku na Instagram.

Ako vam je more prehladno, definitivno morate iskoristiti priliku za sunčanje. Obucite omiljeni kupaći i krenite na Sunce. Taman više nije toliko jako i štetno za našu kožu, a to što već ste zapustili svoj ‘summer body’ također nije prevelika briga – ionako više nema nikoga na plažama!

  1. Kava na sunčanoj terasi

Možda ne postoji svugdje, ali kod nas je i više nego poznata, ta kultura ispijanja kavi. Drugdje ljudi samo žele svoju dnevnu dozu kofeina, pa čak uzmu i, ne daj Bože, kavu za ponijeti. Kod nas se to tako ne radi. Sjesti na kavu je kao prvo, sjedenje. A onda se usput pije kava, mada se često ni ne radi o kavi, ali se uvijek kaže ‘idemo na kavu’.

Najljepše je piti kavu na sunčanoj špici, u prvom redu terase, gdje možete svih gledati, i gdje svi mogu gledati vas. A onda dođe hladno vrijeme i ne želite više sjediti niti blizu vratiju, a kamoli na terasi. Ne da se nadamo da planirate uskoro na sunčanu kavu, već se nadamo da upravo sada i sjedite na jednoj!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap