Pretraga

Pet izuma za koje vjerojatno niste znali da su Teslini

A- A+

Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja svih vremena, koji nije bio dovoljno cijenjen za života te je na kraju umro bez ‘prebijene pare’. Na današnji dan 1856. godine, rodio se u Smiljanu u Lici, a u svojoj dugoj i bogatoj znanstvenoj karijeri smislio je preko 700 izuma od kojih su mnogi nažalost ostali nepoznati javnosti, a pojedine Tesline inovacije, pripisane su drugim znanstvenicima. U tekstu donosimo pet izuma, za koje je manje poznato da su Teslini.

Nikola Tesla je prema uglednoj engleskoj enciklopediji Britannica, jedan od deset najvažnijih ljudi u povijesti čovječanstva. S druge strane pojedini su ga američki mediji proglasili najvećim znanstvenikom ikada, odnosno ‘znanstvenim bogom’. Rođen je u srpnju 1856. u ličkom Smiljanu, a umro je prije točno 76 godina. Zbog toga što je bio daleko ispred svoga vremena, ‘neshvaćeni genij’, mnogi smatraju da je rođen stotinu godina prerano.

Izdvojeni članak

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

Teslin opus broji više od 700 izuma, s tim da ih nije sve prijavio patentnim uredima.

Veliki broj inovacija, ostao je tek u njegovim bilježnicama, s čime su veliku muku mučili znanstvenici kasnije, kada su pokušavali uploviti u svijet Teslinih računica.

Nažalost većina njegovih izuma, ostali su nepoznati javnosti, a pojedini su se pokušali pripisati drugim inovatorima.

Evo pet značajnih i često spominjanih izuma, koji možda niste znali da su Teslini.

Radio

Oko izuma radija puno se pompe dizalo početkom 20. stoljeća. Naime talijanski znanstvenik Guglielmo Marconi tvrdio je da je on izmislio radio, no zapravo je samo koristio tehnologiju, koju je Tesla već patentirao, kako bi izvršio prvo radio emitiranje 1901. godine.

Tako se pokušao pronaći i kompromis pa se 1909. godine, Nobelova nagrada za izum radija željela dodijeliti Marconiju i Tesli.

No izumitelj iz Hrvatske je odbio primiti nagradu, jer je smatrao kako Talijan nije ničime doprinjeo izumu, nego ga samo primijenio. Sapunica je završena 1943. godine, kada je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zaključio kako je Tesla izmislio radio.

Daljinsko upravljanje

Nikola Tesla je prvi demonstrirao i daljinsko upravljanje 1898. godine. Tada je na daljinu kontrolirao brod u Madison Square Gardenu.

Tesla se navodno nadao da će oružja kojima se upravlja daljinski, jednog dana koristiti Sjedinjene Američke Države.

Električni motor

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Tesla još prije 120 godina predvidio dronove

Jedan od više od 700 izuma najslavnijeg Ličanina je i električni motor. Primjerak koji se nalazi u automobilima na struju tvrtke Tesla, izravni je potomak tog motora.

Zbog električnog motora, Tesla je 1975 godine uvršten u Kuću slavnih izumitelja.

Robot

Spomenuti brod kojim je Tesla upravljao daljinski smatra se jednim od prvih robota. On je zbog toga znan i kao ‘otac robotike’.

Tako da Nikolu Teslu iz ovih razloga možemo smatrati zaslužnim za praktično sve pionirske robote, od popularnog R2D2 modela do Google automobila, koji se vozi sam.

Neonske svjetiljke

Prvom neonskom osvjetljenju, također je otac Nikola Tesla. Svetiljke koje je prikazao 1893. godine, neodoljivo podsjećaju na suvremene oblike.

Pet izuma za koje vjerojatno niste znali da su Teslini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap