Pretraga

Pet najboljih gitarista bivše države

A- A+


Izdvojeni članak

Video: Južnokorejsko čudo od djeteta

Danas je gotovo nemoguće zamisliti pjesmu potpuno lišenu kompjuterske obrade. Već u drugoj polovici sedamdesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama javlja se disco muzika, koja je potiskivala na rub melodiju i tekst, a u prvom planu su ostajali ritam, miks i ples. Kod, nas se disco afirmirao nešto kasnije, tako da su autentične instrumentalne izvedbe, duže ostale na cijeni. Stoga je u 70-im i 80-im godinama izniklo na području bivše Jugoslavije mnoštvo kvalitetnih instrumentalista. Izdvojili smo najbolje gitariste na području bivše države, od kojih su neki protivno standardu bili veće zvijezde u svojim bendovima i od pjevača.

U periodu kraja 70-ih i u 80-ima kada je glazba bila lišena kompjuterskih obrada, kvaliteta pjesme, a i izvedbe ovisila je od umješnosti pjevača i muzičara. Iako su se u SAD-u već krajem 70-ih pojavio glazbeni pravac disco, koji je bio baziran na miksetama i efektima proizvedenim neovisno o instrumentalnim izvedbama, kod nas će nešto duže dominirati autentični zvuk proizveden isključivo instrumentalnom izvedbom. U oštroj konkurenciji izvrsnih gitarista koji su djelovali u bivšoj državi, a neki i poslije, izdvojili smo pet istaknutijih.

Vlatko Stefanovski (Leb i sol)

Makedonski gitarist, više puta je uvrštavan i na svjetske liste istaknutih gitarista. Rođen je u Prilepu u Makedoniji, a jedan je od osnivača grupe Leb i sol, koja je od 1978., do 1991. izdala 13 albuma, te bila jedan od najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije. Svirali su kombinaciju, makedonske tradicionalne glazbe te rocka, popularnog u to doba. Vlatko je počeo svirati gitaru u dobi od 13 godina, a spomenuti bend je osnovao kao stariji tinejdžer. Od početaka rata, kad se bend raspao, Vlatko Stefanovski ima uspješnu solo karijeru, izdao je nekoliko albuma, te izvodi instrumentalne koncerte sa sjajnim klasičnim gitaristom iz Srbije Miroslavom Tadićem. Stefanovski se nakon rata intenzivno bavi i produkcijom glazbe za kazališne predstave i filmove.

Radomir Mihajlović – Točak (Smak)

Ovaj gitarist grupe Smak od pete godine svirao je razne žičane instrumente, da bi se od devete potpuno usredotočio na gitaru. Već 1970. u svojoj 20-oj godini odlazi u Belgiju gdje je svirao po klubovima, ali se ubrzo vraća u Jugoslaviju. Iduće godine osniva tročlani bend Smak, s kojim su nastupala dva pridružena člana, pjevač i orguljaš. Smak je izdao deset studijskih albuma i nekoliko koncertnih. Skladatelj je bio Mihajlović, a grupa je svirala progresivni rock, mješajući uz to jazz, blues elemente kao i etno motive. Ponovno su najavili okupljanje 2011. godine, ali prošlo je bez ozbiljnije medijske popraćenosti.

Izdvojeni članak

Otkrijte ex-Yu bendove kojima frontmen nije pjevač

Sead Lipovača – Zele (Divlje jagode)

Frontman grupe Divlje jagode, jedan je od začetnika heavy metal glazbe na našim prostorima. Njegove solo dionice bile su nositelj glazbe spomenutog benda. U karijeri je prodao preko 4 milijuna nosača zvuka, a s Divljim jagodama je izdao deset studijskih albuma, nekoliko koncertnih, te jedan samostalni album. Nastupao je u bendovima Biseri, Selekcija i Zenit. Divlje jagode više su se puta raspadale, pa ponovno nastavljale s radom, a trenutno su ponovno aktivni. Sinoć su održali koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, koji je bio humanitarnog karaktera za pomoć beskućnicima Zagreba.

Jurica Pađen (Parni valjak, Aerodrom, Azra)

Zagrebački je gitarist koji je svirao u nekoliko najistaknutijih hrvatskih bendova. Završivši srednju glazbenu školu, počinje svirati s bendom Grupa 220, koja se kasnije preoblikovala u Parni valjak. Nakon tri godine osniva bend Aerodrom s kojim u devet godina snima pet studijskih albuma. U godini 1987. priključuje se tada megapopularnoj Azri, s kojom će svirati naredne tri godine. Poslije rata osnovao je Pađen bend, s kojim je snimio tri studijska albuma. Osim toga Jurica Pađen bio je svo vrijeme rado viđen gost na studijskim albumima drugih izvođača, te je tako sudjelovao u kreiranju tridesetak njih.

Marijan Brkić – Brk (Prljavo kazalište, Parni valjak)

Bio je gitarist jednog od najpopularnijih hrvatskih bendova Parnog valjka. Prvi bend u kojem je svirao i kojem je bio suosnivač je Ciferšlus. Iz ove grupe po dolasku Jasenka Houre, razvit će se Prljavo kazalište. Iako Brk nije bio član Prljavaca kada su osnovani, sudjelovao je na prvom albumu ovog benda Crno – bijeli svijet koji se smatra najuspješnijim albumom prvijencom u povijesti domaćeg rocka. U Parnom valjku je nastupao od 1991. do 2005., a trenutno nastupa s Gibonnijem. Osim što je gitarist, Brkić je uspješan producent, skladatelj i aranžer.

Pet najboljih gitarista bivše države
Share via
Copy link
Powered by Social Snap