Pretraga

Petnaest filmova sa zaradom preko milijardu dolara

A- A+

Film Petera Jacksona ‘Hobit: Neočekivano putovanje’ 15. je film koji je premašio zaradu od milijardu dolara. Za to mu je trebalo svega 77 dana. Prvi film koji se ‘upisao u klub milijardera’ bio je ‘Titanik’ Jamesa Camerona, koji je na kraju zaradio oko 2 milijarde i 200 milijuna dolara. Hobit je trenutno na zaradi od milijardu i milijun dolara.

‘Hobit: Neočekivano putovanje’ koji je u hrvatska kina stigao sredinom prosinca te prikazan u 2D i 3D projekciji, prešao je zaradu od milijardu dolara. Ovo je ukupno 15. film kojemu je to uspjelo, a prvi je bio Titanik, Jamesa Camerona 1998. godine. Inače, Hobit je drugi film redatelja Petera Jacksona koji je ušao na listu milijardera. Prvi je bio ‘Gospodar prstenova: Povratak kralja’.

Evo svih 15 filmova koji su zaradili preko milijardu dolara, rangiranih kronološki. Prihode je zabilježio boxofficemojo.com.

1. Titanik (1997.)

Film Jamesa Camerona, prvi je prešao zaradu od milijardu dolara. Na kraju su prihodi narasli na dvije milijarde i dvjesto milijuna dolara, što ga čini drugim po zaradi svih vremena.

2. Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja (1999.)

Također poznati film u nastavcima. Prije nego se na tržištu pojavio dio Fantomska prijetnja 16 godina je prošlo od posljednjeg dijela iz serije Zvijezdani ratovi. To je vjerojatno jedan od uzroka velikog interesa koji pobudio ovaj film. Na kraju je zaradio oko milijardu i 27 milijuna dolara.

Izdvojeni članak

Petnaest filmova sa zaradom preko milijardu dolara

3. Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003.)

Film redatelja Petera Jacksona, drugi je film čija je zarada premašila milijardu dolara. Kao i Titanik i ovaj film je osim publike priznala i struka. Naime, oba filma zaslužila su po 11 Oskara. Zarada trećeg nastavka Gospodara prstenova zastala je na milijardu i 100 milijuna dolara.

4. Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja (2006.)

Još jedan ‘milijarder’ koji je raspodijeljen u nastavke, s izvrsnom galerijom glumaca, predvođenom Johnnyem Deppom. Zaradio je milijardu i 66 milijuna dolara. Treći nastavak Pirata s Kariba, redatelja Gorea Verbinskog zaslužio je i jednog Oskara te 31 drugu nagradu.

5. Batman: Vitez tame (2008.)

Ovaj film o poznatom DC Universe junaku po zaradi je 14 film svih vremena. Zanimljivost je i to da je od svih filmova sa zaradom preko milijardu dolara jedino Vitez tame više zaradio u domaćim odnosno američkim kinima nego u stranim. U brojkama je to 535 milijuna u američkim i 470 u svim ostalim to jest ukupno milijardu i pet milijuna dolara.

Izdvojeni članak

Najskuplji filmovi svih vremena

6. Avatar (2009.)

Film koji je najviše zaradio u povijesti svjetske kinematografije upravo je ova animirana priča Jamesa Camerona. U hrvatskim kinima bio je prikazan u dvije, ali i tri dimenzije. Osvojio je tri Oskara i 56 drugih nagrada, a zarada mu je dosegla vrtoglavih dvije milijarde i 782 milijuna dolara.

7. Priča o igračkama 3 (2010.)

Još jedan je animirani film čija je zarada premašila milijardu. Trenutno se snima i četvrti nastavak ove uspješnice. Zaslužio je dva Oskara i milijardu i 63 milijuna dolara.

8. Alisa u zemlji čudesa (2010.)

Film maštovitog Tima Burtona s njegovim mezimcem Johnnyem Deppom u jednoj od glavnih uloga. Trećinu prihoda ostvario je u kinima SAD-a, a dvije trećine u svim ostalim zemljama. Osvojio je dva Oskara, a zaradio milijardu i 24 milijuna dolara.

9. Transformeri: Tamna strana mjeseca (2011.)

Peti film po zaradi svih vremena je jedan iz serije Transformers filmova, koju je režirao Michael Bay. Film je imao i tri nominacije za Oskara, a zarada mu je dosegla basnoslovnih milijardu i 123 milijuna dolara.

10. Pirati s Kariba: Nepoznate plime (2011.)

Još jedan film iz serije Pirata s Kariba ušao je u klub milijardera. Ovaj nastavak režirao je Rob Marshall, a zarada mu je dosegla milijardu i 44 milijuna dolara. Zanimljivo da je u američkim kinima zaradio svega 240 milijuna, a ostatak diljem svijeta.

11. Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio (2011.)

Posljednji nastavak filma o ‘malom čarobnjaku’ satkanog od osam dijelova, četvrti je po zaradi svih vremena. Činjenica da 10 godina pričana priča završava, očito je privukla veliki broj posjetitelja u kina što je donijelo zaradu od milijardu i 328 milijuna dolara.

12. Osvetnici (2012.)

Mnoštvo Marvelovih junaka u jednoj priči, bio je vrlo privlačan izazov za publiku. Film je u vrlo kratkom vremenu uspio ostvariti ogromne prihode te dospjeti na treće mjesto po zaradi svih vremena. Na kraju se zarada popela na milijardu i 511 milijuna dolara.

Izdvojeni članak

Najskuplji video spotovi

13. Vitez tame: Povratak (2012.)

Sjajni Cristopher Nolan i Cristian Bale ponovno su bili dobitna kombinacija. Za razliku od prvog nastavka Viteza tame, Povratak je bio podjednako popularan i u američkim, ali i svjetskim kinima. Na kraju je po zaradi nadmašio prvi dio te uprihodio milijardu i 80 milijuna dolara.

14. Skyfall (2012.)

Jedini film iz serije o Jamesu Bondu koji je uspio ući u klub milijardera. Daniel Craig je u glavnoj ulozi, a redatelj je Sam Mendes. Film je osvojio dva Oskara, na nedavnoj dodjeli, a zaradio je dosada, budući da se ponegdje još prikazuje, milijardu i 108 milijuna dolara.

15. Hobit: Neočekivano putovanje (2012.)

I završavamo s filmom koji je prije nekoliko dana ušao u odabrano društvo. Drugi film Petera Jacksona koji je zaradio preko milijardu dolara. Trenutno je na milijardu i jedan milijun dolara zarade s tim da i ovaj film još uvijek igra po svjetskim kinima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap