Pretraga

PISMO na InfoGameru posjetio politički vrh: Nude srednjoškolski program za gamere, velike poticaje za startupove…

A- A+

Poduzetnički inkubator “PISMO”, projekt Sisačko-moslavačke županije koji za cilj ima stvoriti poduzetničku infrastrukturu u spomenutom dijelu Hrvatske, proteklih je tjedan dana izlagao svoje djelatnosti na Reboot InfoGameru. Lokacija je očekivana, jer godinu dana star inkubator najveći fokus stavlja upravo na gaming industriju, koja ima i najviše potencijala. Nude pregršt zanimljivih edukacija, a sve su prepoznali i političari predvođeni premijerom Plenkovićem koji su ih posjetili na Zagrebačkom velesajmu. Zato smo s njima na gaming sajmu odlučili popričati.

Foto: Dominik Smolak | srednja.hr

Smjestili su se u veliki kutak paviljona 8A, gdje ste s njima mogli porazgovarati o tome što sve rade ili se, pak, u sklopu njihovog prostora okušati u različitim igrama. Upoznali smo Dominika Cvetkovskog, njihovog predavača i mentora, koji se bavi game developmentom. Tek mu je 21 godina…

– „PISMO“ ovdje predstavlja radove startupova i bivših polaznika naše edukacije. Prikazujemo igre poput VR naslova „Summer Games“, gdje se kroz virtual reality mogu igrati različite olimpijske discipline. A tu su i same prijave za našu edukaciju, započinjemo razgovor.

Čak 19 polaznika otvara svoj startup

Radi se o edukaciji za dva programa – Unity i Blender. Odvija se u Novskoj, gdje „PISMO“ ima sjedište, i traje šest mjeseci. Polaznici razvijaju sve vještine potrebne za razvoj video igara, od izrade grafike do programiranja. Svladavaju osnove C# programiranja u razvojnom okruženju Unity, kao i izradu grafika u 3D programu Blender, pod mentorstvom Zvonimira Mikšića i našeg sugovornika.

Cvetkovski (u bijeloj majici) na raspravi na InfoGameru (Foto: PISMO/Facebook)

Ne iznenađuje, stoga, činjenica da je Dominik je jedan od najvećih stručnjaka za Blender u Hrvatskoj.

– Nedavno je završila druga generacija edukacije, od čega njih devetnaestero otvara svoje startupove. Evo, sada u ponedjeljak kreće treća generacija polaznika.

U igri je više od 100 tisuća kuna, a HZZ daje plaću polaznicima

Tijekom šestomjesečnog programa, HZZ svim polaznicima isplaćuje plaću u iznosu od 3000 kuna. Osim toga, plaćeni su im i putni troškovi, pa je ljudima kudikamo lakše donijeti odluku o prijavljivanju na edukaciju.

Nakon završetka programa, mogu dobiti više od 100 tisuća kuna!

– Kada ju završe, imaju mogućnost dobiti otprilike 20 tisuća eura za svoj startup. Između 55 i 70 tisuća kuna od HZZ-a, 65 tisuća od grada Novske te 35 tisuća kuna od same županije, priča Cvetkovski.

Srednjoškolski program za videoigre privukao hrpu mladih

Izdvojeni članak

(FOTO) Velesajam krcat posjetiteljima: Djeca i roditelji nahrlili na Reboot InfoGamer

Srednjoškolce će posebno zanimati – već ih itekako zanima – četverogodišnji srednjoškolski program Tehničar za razvoj videoigara u Sisku uveden u obrazovanje pod okriljem inkubatora „PISMO“.

Upisi prve generacije učenika na eksperimentalni program u Tehničku školu Sisak bili u lipnju ove godine. Interes je bio ogroman.

– Imali smo deset puta više prijava nego kapaciteta, broja srednjoškolaca koje smo mogli primiti. Učenici su jako zainteresirani za to. Više su fokusirani na taj program od drugih.

‘Gaming je industrija sadašnjosti, a ne budućnosti’

Očito su i političari prepoznali trud te rezultate inkubatora, jer su ih posjetili na otvorenju InfoGamera. Na Velesajmu su bili premijer Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, kao i njihovi suradnici.

– Bilo je puno političara. Od samog premijera i raznih ministara do predsjedničkih kandidata. Oni su počeli prepoznavati da sama gaming industrija nosi jako puno novca u Hrvatskoj i da ustvari nije industrija budućnosti nego sadašnjosti, u koju se stvarno isplati ulagati. Plaće su velike, a ljudi u njoj uspijevaju i bez visokog obrazovanja, zaključio je Cvetkovski.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap