Pretraga

Školu u Hrvatskoj pohađa 1.570 učenika iz Ukrajine: Država im je osigurala besplatne udžbenike

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo nam je da hrvatske škole trenutno pohađa 1.570 učenika iz Ukrajine, kojima se ove godine udžbenici i obrazovni materijali financiraju iz državnog proračuna RH. Najviše je osnovnoškolaca, njih 1.325, dok je srednjoškolaca značajno manje – 245. Također smo razgovarali s ravnateljicama OŠ Karlobag i OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici, ne bi li nam otkrili kako su se ukrajinski učenici snašli u novom okruženju.

Foto: Unsplash

Ukrajinska Nacionalna agencija za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (NAQA), objavila je da je u šest mjeseci rata u Ukrajini oštećeno 2.405 obrazovnih institucija, a potpuno ih je uništeno njih čak 270.

Radi toga, a i općenito i zbog nezahvalne geopolitičke situacije, mnogi su ukrajinski učenici bili primorani nastaviti svoje školovanje u drugim zemljama među kojima je i – Hrvatska. Iz tog smo razloga odlučili upitati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koliko ukrajinskih učenika pohađa naše škole u ovoj nastavnoj godini.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje puna studenata

Što je ukrajinskim studentima potrebno za studiranje u Hrvatskoj? Odgovori na važna pitanja odsad na jednom mjestu

Najviše je osnovnoškolaca, svi imaju besplatne udžbenike

Naime, ove nastavne godine čak 1.570 učenika iz Ukrajine pohađa škole u Hrvatskoj. Najviše je osnovnoškolaca, njih 1.325, dok srednjoškolaca ima 245. Ako pogledamo prema županijama, ukrajinskih učenika najviše ima u Gradu Zagrebu (386), Splitsko-dalmatinskoj županiji (161), Primorsko-goranskoj (143) te Zagrebačkoj županiji (137).

Najviše je Ukrajinaca u četvrtom (201), petom (173), šestom (171) i osmom razredu osnovne škole (170). U srednjoj školi je situacija nešto drugačija, pa je tako najviše onih koji su tek krenuli u prvi razred (133), dok maturanata ima svega 13.

Iz Kijeva se doselilo 325 učenika, iz Harkiva 173, iz Odesse 97, iz Dnjipra 85, a iz Zaporožja 55 učenika. Ostatak njih poprilično je ‘raštrkan’ što prikazuju vizualni podaci koje nam je dostavilo Ministarstvo, a koje mi prilažemo u nastavku.

Za sve njih udžbenici su besplatni jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srpnju donijelo odluku o financiranju udžbenika za srednje škole i drugih obrazovnih materijala za osnovne i srednje škole učenicima raseljenima iz Ukrajine za školsku godinu 2022./2023.

Foto: MZO

Pohađaju pripremnu nastavu hrvatskog jezika

Kako su se Ukrajinski učenici priviknuli na novo okruženje, upitali smo ravnateljicu OŠ Karlobag, Ana-Mariju Devčić te ravnateljicu OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici, Draženu Aračić.

– Trenutno imamo upisana četiri učenika iz Ukrajine. Njihova edukacija kreće samom prilagodbom u novoj sredini te pripremnom nastavom hrvatskog jezika u trajanju od 70 sati, objašnjava ravnateljica Devčić.

Istaknula je kako su se učenici odlično adaptirali u OŠ Karlobag te su ih ostali učenici, kao i cjelokupna lokalna zajednica, jako dobro prihvatili. Kako napominje ravnateljica Aračić, isto je i u OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici. Tamo je trenutno upisano 53 ukrajinskih učenika.

– Većina njih završila je pripremnu nastavu hrvatskog jezika, pa su sada uključeni u redovite razredne odjele, a priznate su im i svjedodžbe stečene u Ukrajini. Učenici se međusobno druže te tako uče hrvatski jezik. U klupama smo ih razmjestili tako da s učenikom iz Ukrajine sjedi učenik iz Hrvatske. Tako si međusobno pomažu i lakše uče, objašnjava Aračić

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Sveučilište izlazi u susret studentima iz Ukrajine: Produljili su im studentski status

Učenici su preopterećeni

Protekle su godine, ističe Aračić, ukrajinskim učenicima dijelile školske torbe, bilježnice i pribor za pisanje, koje su najvećim dijelom prikupili sami djelatnici i ostali učenici. Ove nastavne godine to nije tako, ali za sve učenike iz Ukrajine užina je besplatna, financira ju Općina Plitvička jezera.

Iako se dobro snalaze, Aračić kao najveći problem za školu, ali i ukrajinske učenika, ističe istovremeno pohađanje nastave u OŠ dr. Franje Tuđmana i online nastave u Ukrajini. Učenici su zbog toga preopterećeni, ne stižu odrađivati zadaću, a sve češće izostaju i s nastave.

– Objasnili smo roditeljima da učenici trebaju redovito pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, ali neki roditelji su odlučili ispisati učenike iz škole da bi mogli pratiti online nastavu iz Ukrajine. Takvih slučajeva ispisivanja s redovite nastave u školi u Korenici bilo je desetak, kaže Aračić.

S tim su problemom upoznali resorno Ministarstvo te ih zamolili da im pošalju konkretne upute što činiti, jer po Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, sva djeca, pa i stranci pod privremenom zaštitom, obavezna su pohađati osnovnu školu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je nedavno priručnike ‘Škole zajedništva’, koji služe za lakšu integraciju učenika i učenica iz Ukrajine u srednje i osnovne škole. U nastavku ih možete vidjeti i preuzeti klikom na ikonu ‘download’. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Za osnovne škole:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za srednje škole:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap