Pretraga

Pitali smo mlade koliko jezika govore: ‘Mislim da u školi učimo previše gramatike, a premalo razgovaramo’

Znanje stranih jezika u današnjem je svijetu neophodno. Engleski je postao jezik za koji nas više nitko ni ne pita znamo li ga, već se podrazumijeva da ga govorimo te da znamo nešto i napisati na njemu. Uče li se još koji strani jezici osim engleskoga upitali smo mlade u Zagrebu, a odgovor je svakako potvrdan. Uz engleski, tu su francuski, njemački, ali i korejski.

jezici vox

Koliko jezika govorite | foto: srednja.hr

Quot linguas calles, tot homines vales. Odnosno, u slobodnom prijevodu s latinskog – koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrijediš. Naučiti strani jezik više nije toliki bauk kao prije. Imamo internet, serije i aplikacije koje nas podsjećaju da svaki dan naučimo bar pokoju novu riječ na željenom jeziku. Možemo i razgovarati s osobama iz država čiji jezik želimo naučiti i tako se isprakticirati. Budući da je engleski postao sveprisutan, zanimalo nas je znaju li mladi kod nas samo engleski ili bar pokazuju interes za još kojim jezikom.

‘U školama treba više razgovora i društvenih igara’

– Govorim engleski i njemački jezik. Učila sam ih u školi od prvog razreda osnovne. Engleski mi je na B2 razini, a njemački na B1. Mislim da u školama učimo previše gramatike, a premalo razgovaramo. Trebalo bi biti više prakse, društvenih igara i razgovora s izvornim govornicima. Ipak smo u Europskoj uniji, kazala nam je jedna studentica.

Engleski koristi česte zbog društvenih mreža, a njemački rjeđe prakticira i bilo joj ga je teže naučiti. Nakon toga razgovarali smo s djevojkom za koju bismo skoro mogli reći da je poliglot. Uz hrvatski koji joj je materinski, govori tečno engleski, talijanski, njemački i malo francuskog.

– Išla sam u hotelijersko-turističku školu te nam je jezik i sporazumijevanje bilo jako potrebno. Tata mi je iz Alžira koje je dvojezično područje pa sam bila upoznata i s tim dijelom. Najčešće koristim engleski, a u školi sam zbilja mogla i naučiti sve te jezike. Nije mi bilo problem, objasnila nam je.

Izdvojeni članak
markiranje vox

[VIDEO] Pitali smo mlade zašto su markirali: ‘Umjesto u školu išao sam u zoološki vrt’

Korejski zbog kulture i hrane

I naša sljedeća sugovornica govori, odnosno uči pet jezika – talijanski, francuski, engleski, hrvatski i korejski. Talijanski joj je teži od korejskog, a korejski uči jer ju zanima kultura i hrana. Iz te želje jednostavno je počela učiti i taj jezik. Rekla nam je i kako škola uči vokabular i gramatiku, no i da je uvijek trebala i dodatne instrukcije zbog same konverzacije.

– Govorim dva jezika, engleski i hrvatski. Engleski učim od osnovne škole, dakle od sedme godine. Većinu stvari naučio sam u školi. Online se može dosta toga naučiti, ali ne mogu se naučiti prezenti i te fore, rekao nam je jedan student.

Što su nam još mladi rekli o učenju stranih jezika, pogledajte u našem TikTok videu.

@srednja_hr Baš ste nas impresionirali 🫶🏻 #srednjahr #justsrednjathings #srednja #jezik #zagreb ♬ original sound – srednja_hr

jezici vox
Share via
Copy link
Powered by Social Snap