Pretraga

Pjesme koje su obilježile kultne scene: Od Prljavog Plesa pa do Harry Pottera

A- A+

Iako na prvi pogled možda ne djeluje tako, glazba je vjerojatno treća najbitnija stvar u filmu. Bitnije od glazbe su jedino priča te glumci, koji nose priču. Ali dobar film mora imati kvalitetnu glazbenu pratnju, inače nas neće dotaknuti kao što bi mogao.

Foto: Pixabay

Postoje milijuni i milijuni pjesama, filmova i serija. Od svega postoji ono užasno, loše, prolazno, dobro i najbolje. Najdraže su nam one kombinacije kada se stvari jednostavno poklope, pa se spoje najbolji filmovi i serije s najboljim pjesmama.

Izdvojeni članak

Studenti farmacije otkrili je li slušanje glazbe za vrijeme učenja korisno

Sigurno kada čujete pjesmu Let It Go, ilitiga Puštam sve, odmah pomislite na Frozen, odnosno Snježno kraljevstvo. Svaki hit film ima i hit pjesmu koja odmah izdvaja film iz gomile, a čim počne pjesma, nama se u glavi vrti ‘ona scena’.

Ona scena koja je u potpunosti obilježila cijeli film/cijelu epizodu (a nekad i cijelu seriju). Naravno, vrlo su bitne i uvodne pjesme, odnosno one koje se vrte za vrijeme uvodne špice serije, no njih ćemo danas izostaviti – ipak su to pjesme koje su prepoznatljive zato što ih čujemo 73 milijuna puta, svaki put kad krenemo na novu epizodu.

Izdvojit ćemo nekoliko pjesama koje sigurno znate, ali i scene zbog kojih su se te pjesme proslavile. Možda niste uspjeli pogledati sve filmove, ali vjerojatno ste čuli sve te pjesme. Nemali broj njih je bio nominiran i za najprestižniju nagradu, zlatni kipić imena Oskar. Pa krenimo s popisom!

The Night We Met – Lord Huron

Serija 13 Reasons Why je postala jedna od najgledanijih serija ikada, i upoznala nas je s hrpom dobrih pjesama, no najupečatljivija je ova. Ako ste gledali seriju, znate o kojim se scenama radi. Prvo u prvoj sezoni kada imamo scenu gdje Clay i Hannah plešu na zimskom školskom plesu, a zatim u drugoj sezoni, na samom kraju, kada na plesu krene pjesma koja Claya podsjeti na već spomenuti trenutak.

Mystery of Love – Sufjan Stevens

Film Call Me By Your Name je sigurno jedan od onih oskarovskih filmova koje možete gledati čak i kada niste raspoloženi za zaista ozbiljan film. Lansirao je mladog glumca Timothéea, a dao je i vjetar u leda mladom glazbeniku, kojemu je to bila prva nominacija za Oskara. Sama scena u kojoj čujemo pjesmu u filmu jest kada su Elio i Oliver u šumi, kod vodopada. Nema puno dijaloga, već je fokus na samoj prirodi, slobodi, i ovoj pjesmi.

My Heart Will Go On – Celine Dion

Je li potrebno uopće objašnjavati zašto se ova pjesma nalazi na ovom popisu? Titanik je film koji ste sigurno pogledali barem sedam puta, ako ne cijeloga, onda djelomično, dok se vrtio na televiziji. Čak i da niste gledali film (što vam ne vjerujemo), znate za famoznu scenu gdje je Kate na vrhu broda, a DiCaprio ju drži iza leđa, a u pozadini My Heart Will Go On na maksimum!

Oh, Pretty Woman – Roy Orbison

Čak i da niste ljubitelj romantičnih filmova, istoimeni film je tako puno više od toga. Teško je uopće komentirati film s bilo čim više od ‘pogledajte ga’. Jedna od najpoznatijih scena je upravo ona kada lik Julie ode u zasluženi shopping po skupim dućanima, te doživi makeover i postane i izgledom dama.

You’ve Got the Love – Florence and The Machine

Ako volite serije koju su donekle posvećene New Yorku, onda ste sasvim sigurno gledali Seks i grad, kao i Tračericu. Obje serije, koje su i dalje među najboljim serijama ikad, završavaju s istom pjesmom – You’ve Got the Love. Obje serije imaju sretan kraj koji ostavlja mjesta za optimizam, a ova pjesma itekako ima taj pozitivan osjećaj u sebi!

Chasing Cars – Snow Patrol

Serija o doktorima s najduljim emitiranjem jest upravo Uvod u anatomiju, koji itekako drži do svojih pjesmi. Osim što su imena svih epizoda ustvari dana po raznim pjesmama, imali su i mjuzikl epizodu gdje su glumci pjevali razne pjesme. Jedna od pjesmi koje vežemo uz ovu seriju jest i Chasing Cars, koja se pojavljuje nekoliko puta, pa tako i u mjuzikl epizodi.

Moon River – Audrey Hepburn

Jedan od vječnih klasika je film Doručak kod Tiffanyja koji je proslavio malu crnu haljinu i Audrey Hepburn (iako je već tada imala Oskara doma). Neshvaćena žena koja ne želi biti zatočena tako u jednom trenutku sjedi na prozoru svog stana, te uz gitaru, pjeva Moon River, pa njezin novi susjed odlazi na prozor vidjeti tko to pjeva…I dalje je povijest.

Time of My Life – Bill Medley, Jennifer Warnes

Možda i najbolji i najpoznatiji stari teen film, Prljavi ples je definitivno obilježen s pjesmom Time of My Life. Vrhunac filma je upravo završna scena kada Baby i momak otplešu koreografiju na ovu pjesmu, pa onda ne čudi što je pjesma postala zaštitni znak filma, i svega što film predstavlja.

O Children – Nick Cave and The Bad Seeds

Harry Potter je obilježio djetinjstva mnogih od nas, i sigurno će nastaviti biti bitan dio odrastanja novih generacija. Koliko su knjige odlične, toliko su i filmovi. Radi se o rijetkom slučaju uspješne ekranizacije, i iako ima milijun odličnih pjesama u osam filmova, svakako je među poznatijima scena kada Harry i Hermione sami plešu u šatoru dok su u potrazi za horkruksima, nakon što ih je Ron napustio. A u pozadini Nick i najtužnija pjesma svijeta.

Pjesme koje su obilježile kultne scene: Od Prljavog Plesa pa do Harry Pottera
Share via
Copy link
Powered by Social Snap