Pretraga

Pjevača Tibora mladi zazivaju u studentskim domovima: Ima poruku za fanove oko koncerta u menzi

A- A+

Tibor Karamehmedović pjevač je Silentea koji, uz pjevanje u bendu, ima i samostalnu karijeru. Sada mu izlazi drugi samostalni album ‘Požalit se nekom’, a posebno su zanimljivi studentski komentari na YouTubeu ispod Tiborove zadnje pjesme ‘Ljubav nije pancirka’. Studenti su Tiboru slali pozdrave iz studentskih domova u Zagrebu, a on se i našalio treba li nakon koncerta u zagrebačkom klubu početi pjevati samo po studentskim domovima. Pa smo Tibora pitali upravo to, ali i odakle crpi inspiraciju te koliko je muzičko obrazovanje važno za glazbenika.

pjevač tibor

Pjevač Tibor iz grupe Silente izdaje drugi samostalni album | foto: Mario Pavlović

Da nekog hrvatskog glazbenika studenti zovu da dođe pjevati u studentske domove baš se i ne događa često. Ipak, to se dogodilo pjevaču Tiboru koji je javnosti poznat kao frontmen benda Silente. Uz karijeru u bendu pjevač Tibor vodi i svoju samostalnu. Iza sebe već ima album ‘I na kopnu i na moru’, a sada mu izlazi i drugi samostalni album ‘Požalit se nekom’. Je li album nekome posvećen i hoće li zaista nastupati u studentskom domu nakon koncerta u zagrebačkom Saxu 11. ožujka, doznajte u intervjuu sa samozatajnim Tiborom.

Koja je tematika zastupljena u tvom nadolazećem albumu?

Tematika je posvuda. Teško je pričati o pjesmama. One vjerojatno govore više o meni nego što bih mogao ja o njima.

Autor si teksta, glazbe i aranžmana svojih pjesama. Koliko je zahtjevno napisati pjesmu, uskladiti ju te potom i aranžirati?

Ne znam, jednostavno snimaš film koji želiš gledati u kinu i to je sve. Ili je dobro ili nije. Ne treba ti puno savjeta, jednostavno znaš da nešto fali ili kad je dosta.

Kažeš da ti ne trebaju savjeti. Odakle onda crpiš inspiraciju?

Ukratko, iskustvo, ljudi oko mene, filozofija, povijest, vesterni, anime i horori.

Izdvojeni članak
Opatija

Danas biramo predstavnika za Eurosong: Pričali smo s natjecateljicom Dore koja je pjesmu napisala na faksu

Imaš li kakvu anegdotu sa snimanja pjesme ili spota?

Milijun, naravno. Za ovaj album snimio samo osam spotova i sve to u jednom danu. Probajte samo zamisliti kakav je to dan bio.

Ispod tvoje zadnje pjesme ‘Ljubav nije pancirka’ na YouTubeu bilo je nekoliko pozdrava iz studentskih domova. Koju poruku imaš za studente i možemo li kada očekivati neki koncert u studentskim domovima?

Dođite na koncert 11. ožujka u Saxu pa ćemo lakše organizirati onaj u menzi. Svaki koncert je drugačiji, barem ako ja imam veze s tim.

Koji je najveći izazov mladih glazbenika u Hrvatskoj?

Prijeći preko svog ponosa.

pjevač tibor

Studenti pjevača Tibora pozivaju u studentske domove | foto: Mario Pavlović

Koliko je muzičko obrazovanje važno za glazbenika?

Pa, škola nije jedino obrazovanje. Puno znanja ima na ulici i u drugim ljudima, samo treba slušati. Bitno je prihvatiti pomoć jer čovjek sam ne može puno.

Završio si elektrotehnički smjer u Pomorskoj školi. Možeš li se zamisliti u tom zanimanju danas i kako su izgledali tvoji školski dani?

Mogu se zamisliti kao bilo što i sve bih to radio dobro. Tako sam jednostavno naučen. Baci me sad u kuhare i daj mi tjedan dana. Volim raditi i ne biti gladan.

U Hrvatskoj je trenutno izuzetno popularna pjesma ‘Mama ŠČ!’ benda Let 3. Koje su tvoje reakcije na našu eurovizijsku pjesmu i imaš li želju jednom otići na Doru i Eurosong?

Letu 3 sretno na Euroviziji. Sam nemam ambicije sudjelovati u natjecanjima pa ne bih znao puno o Dori. Let 3 godinama radi takve stvari i vjerujem da ni njima nije do natjecanja. Samim time, to je super. Također, promocija neće naškoditi.

Također, u zadnje vrijeme dosta se govorilo o zabrani cajki u nekim hrvatskim gradovima. Bi li ti ikada zabranio neku vrstu glazbenog izričaja?

Rado bih zabranio svačiju glazbu osim svoje, ali tko će onda ostati u toj mojoj tiraniji? Zabranjeno je i prodavanje duhanskih proizvoda maloljetnicima, pa evo ih. Ne smiješ voziti više od 130 na autocesti, pa evo nas. Ispada neukusno zabraniti bilo što umjetničko jer daje na većem značaju toga. Zabrani jazz i odjednom će svi bop-bo-bop skipiti-hop.

Kada nisi u ‘svojoj tiraniji’ koju glazbu voliš slušati, imaš li najdraži žanr?

Nalazim nešto dobro u svakom žanru. Ne slušam u zadnje vrijeme puno glazbe, ali to je samo zato što mi sve zvuči kao da pokušava biti hit. A hit je uvijek bio ono što do tada nije bilo hit. Svi pokušavaju nešto reći putem glazbe umjesto da glazba govori za sebe. Ne znam, postala je dosadna i glazba i način na koji se reklamira. Instagram ima algoritam putem kojeg ćeš doći do više ljudi. Dakle, automatski te nagovara da budeš kako on misli da treba. I uspijeva mu. Da je ljudima do glazbe onda bi je plaćali i sustav bi drugačije funkcionirao. Plaća se internet koji je platforma za sadržaj. Sadržaj je većinom neka umjetnost koju ne plaćaš. Internet bez sadržaja je kutija. A opet, evo nas. Udaramo istog mrtvog konja nakon svih ovih godina.

pjevač tibor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap