Pretraga

Plava, roza, ljubičasta i žuta: Evo kako prirodim putem možete dobiti najljepše šarene pisanice

A- A+

Bojanje jaja običaj je koji se prakticira prije Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana. I dok su se u prošlim vremenima pisanice bojale prirodnim bojama, taj način zamijenilo je bojanje jestivim umjetnim bojama. Ako ste pak za ovu prvu opciju, donosimo načine i ideje za bojanje pisanica prirodnim putem.

foto: pixabay

Najčešći način bojanja uskršnjih jaja prirodnim putem jest uz pomoć ljuske luka. Na jaja se polože listići i cvjetovi različitih biljaka te se jaja oprezno (da se listići ne pomaknu s ljuske jajeta) polože u najlonku. Najlonka se čvrsto veže običnim koncem na oba kraja. Jaja se tako kuhaju u litri vode i otprilike četiri šalice ljuske luka, 20 – 30 minuta. No, prirodnim putem mogu se dobiti i pisanice duginih boja.

Izdvojeni članak

Uradi sam: najkreativnije ideje za uskršnje dekoracije

Izvrsne ideje za bojanje uskršnjih jaja prirodnim putem ima jedna od najpoznatijih kuharica na svijetu Marta Stewart.

Kao agens za bojanje savjetuje korištenje različitog povrća i začina poput kurkume, a da bi iz njih izvukli boju, potrebno je pripremiti otopinu. Otopina se priprema tako da odaberete agens (cikla, kurkuma, ljubičasti kupus, npr.) i određenu količinu prelijete litrom vode te dodate dvije žlice octa. Zagrijte do vrenja, a potom smanjite vatru da se mješavina lagano krčka pola sata. Dobivenu boju potom procijedite.

Jarko žutu boju tako je moguće dobiti polusatnim prokuhavanjem jaja u otopini litre vode, dvije žlice octa i tri žlice kurkume. Ako želite nešto blažu žutu boju, prethodno kuhana jaja pustite da pola sata odstoje u toj otopini kurkume i vode na sobnoj temperaturi.

Želite li pisanice smeđe boje, kuhajte jaja u četiri šalice crne kave (kava umjesto vode, a dodaje se jednaka količina octa), također pola sata.

Izdvojeni članak

Evo otkada bojimo jaja te kako je nastao uskrsni zec

Pisanice plave boje prirodnim putem možete dobiti tako da kuhana jaja pustite da pola sata odstoje u otopini dobivenoj prokuhavanjem četiri šalice ribanog ljubičastog kupusa. Kraljevsko plava boja dobiva se istim postupkom, ali jaja u otopini moraju odstajati preko noći.

Ružičaste pisanice dobit ćete tako da jaja ostavite 30 minuta u otopini ribane cikle. Boju lavande dobit ćete 30 minutnim namakanjem jaja u otopini cikle sobne temperature, a potom ta ista jaja premjestite na 30 minuta u otopinu ljubičastog kupusa.

Zelenkasta boja dobiva se 30-minutnim namakanjem jaja u otopini s kurkumom koja je na sobnoj temperaturi. Potom takva žućkasta jaja na pet sekundi premjestite u otopinu s ljubičastim kupusom.

Za kraj valja napomenuti, ukoliko se odlučite na ovakvu metodu bojanja pisanica, morate imati na umu da prirodni agensi mogu polučiti neočekivani rezultat. No, budući da se pisanice nakon Uskrsa jedu, ovo je ipak najzdravija metoda.

Plava, roza, ljubičasta i žuta: Evo kako prirodim putem možete dobiti najljepše šarene pisanice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap