Pretraga

Po Nobelovu nagradu došla u haljini koja prikazuje njezino otkriće

A- A+

Znanstvenica May-Britt Moser je dobila Nobelovu nagradu za medicinu, jer je sa svojim kolegama otkrila kako naš mozak pamti prostor. Za ovu važnu funkciju zaslužne su ‘mrežne stanice’ koje su bile prikazane na njezinoj haljini koju je obukla za dodjelu.

www.iflscience.com

Psihologinja May-Britt Moser došla je po svoju Nobelovu nagradu za medicinu u neobično iscrtanoj haljini. Glavni motiv njezinog dizajnera bile su novootkrivene stanice u mozgu, zbog kojih je May-Britt i nagrađena sa svojim suprugom Edvardom Moserom te kolegom Johnom O’Keefom, piše iflscience.com.

Izdvojeni članak

Znanost dokazala: Muškarci su gluplji od žena

Prestižnu nagradu dobili su zbog otkrića kojim su pojasnili kako naš mozak pamti prostor i iscrtava kartu okoliša u kojem se krećemo.

Za ovu važnu funkciju zaslužna su dva tipa živčanih stanica. Prvu skupinu, koja služi za formiranje karte sobe, je otkrio O’Keefe još 1971. godine u području mozga hipokampus.

May-Britt i Edvard Moser su 2005. godine identificirali još jednu skupinu živčanih stanica, koje su nazvali ‘mrežne stanice’. One generiraju koordinatni sustav i omogućavaju precizno pozicioniranje i pronalaženje puta.

Njihova su kasnija zajednička ispitivanja pokazala pomoću tih stanica naš mozak određuje položaj te nas navigira u svijetu kojem živimo.

Po Nobelovu nagradu došla u haljini koja prikazuje njezino otkriće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap