Pretraga

Počele pripreme za najveći sportski događaj u povijesti Hrvatske

A- A+

Postupak organizacije Europskih sveučilišnih igara, popularno zvane Europske univerzijade, koja će se održati 2016. u Zagrebu i Rijeci, počeo je jučerašnjim službenom potporom Vlade RH i drugih relevantnih institucija, vijeća i odbora. Ovo natjecanje okupit će preko 5500 studenta sportaša s više od 350 sveučilišta iz 45 zemalja Europe. Na natjecanju će sudjelovati i preko 12 tisuća volontera s cijelog našeg kontinenta. Svečano predstavljanje Igara upriličeno je simbolično u dvorani Pauk Studentskog doma Stjepan Radić, koja je izgrađena za potrebe velebne zagrebačke Univerzijade 1987. godine.

Službeni logo Europskih sveučilišnih igara – Zagreb/Rijeka – 2016.

Projekt organizacije Europskih sveučilišnih igara (ESI), koje će se 2016. održati u Zagrebu i Rijeci, jučer je službeno dobio potporu hrvatske Vlade te drugih relevantnih institucija, vijeća i odbora. Svečano predstavljanje održano je simbolično u dvorani Pauk pri studentskom domu Stjepan Radić, koja je naime izgrađena za potrebe Univerzijade u Zagrebu 1987. godine.

Izdvojeni članak

Zagreb i Rijeka domaćini Europske univerzijade!

Najmasovnije sportsko događanje u povijesti Republike Hrvatske

Na ovom najmasovnijem sportskom natjecanju, koje je Hrvatska organizirala od dobivanja neovisnosti, nastupit će preko 5500 studenata sportaša s više od 350 sveučilišta iz 45 europskih zemalja.

No, u organizacijskom dijelu Igara će sudjelovati i 2500 volontera, također iz svih dijelova našeg kontinenta, što će sve skupa činiti masu od 12 tisuća akreditiranih osoba.

U 14 dana koliko će Europske sveučilišne igre trajati studenti će se okušati u 21 sportu, a po prvi put, kada je ovo natjecanje u pitanju u dva će se sporta okušati i studenti s invaliditetom.

Europske sveučilišne igre, do sada su održane jednom, 2012. u španjolskoj Cordobi, dok se ove godine održavaju po drugi put u Rotterdamu u Nizozemskoj. Mi ćemo ugostiti treće po redu, a treba naglasiti da je ovo natjecanje nešto drugačijeg koncepta, nego li Univerzijada. Osnovne razlike su što se na ESI-u natječu sveučilišta, za razliku od univerzijade, gdje se natječu zemlje, a Europske sveučilišne igre imaju i dobnu granicu – mogu nastupiti studenti sportaši do 28 godina starosti.

– Nastavljamo tamo gdje je stala legendarna Univerzijada. Bit će to međunarodno važan događaj, čije će domaćinstvo imati višestruku korist za gradove domaćine, ukupnu studentsku populaciju i Hrvatsku kao turističku i sveučilišnu zemlju. Susretom Zagreba i Rijeke kao gradova domaćina studentima i gostima pružit ćemo potpuni sportski, akademski i društveni doživljaj Hrvatske te pronijeti glas prema cijeloj Europi. Domaćinstvom Igara kreirat ćemo trajnu vrijednost akademskom sportu i studentskom standardu u Hrvatskoj.

Želimo postati značajan katalizator promjena, uzdignuti ugled studenskog sporta i dati snažan poticaj unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih studenata kojima će obnovljeni ili novoizgrađeni objekti ostati za trajno korištenje, rekao je Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza na sinoćnjem predstavljanju.

Izdvojeni članak

Veliki hrvatski sportaši se prisjetili zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine

Premijer Milanović: ‘Iskoristit ćemo ove igre na način da oportuno poboljšamo standard studenata u Zagrebu i Rijeci’

Uz sve relevantne političke predstavnike i subjekte, sinoćnje predstavljanje nije propustio niti predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

– Iskoristit ćemo ove Igre na način da oportuno poboljšamo standard studenata u Zagrebu i u Rijeci. Osigurat ćemo sredstva za obnovu više od 1000 kreveta u studentskim domovima u Zagrebu i Rijeci. To je nakon dugo vremena potrebno ulaganje u studentski standard, znanje i bolji život ljudi koji stječu znanje, rekao je premijer Zoran Milanović.

Inače organizacija Igara će nositelja, Hrvatski akademski sportski savez (HASS) stajati oko 40 milijuna kuna, bez obnove studentskih domova, no troškove organizacije će najvećim dijelom, oko 40 posto snositi sami natjecatelji, odnosno njihova sveučilišta. Ostatak potrebnog novca, za obnovu infrastrukture i izgradnju nove u gradovima domaćinima, osigurat će se iz EU fondova.

Naime, tijekom 14 dana koliko će ESI trajati sudionici će biti smješteni u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu i u studentskom kampusu u Rijeci. Zagrebački studentski domovi će ući u proces temeljite obnove dok će se u riječkom kampusu izgraditi potpuno novi smještajni kapaciteti za studente, stoji između ostalog u priopćenju za medije Hrvatskog akademskog sportskog saveza.