Pretraga

Pogledajte kako je izgledao Poletov oglas za kolportera 1979. godine

A- A+

Polet je bio vjerojatno najutjecajnije glasilo za mlade na prostoru Hrvatske, a pravu renesansu je doživio krajem 70-ih i početkom 80-ih. Tada je naklada znala biti i do 150 tisuća primjeraka. Iako je to bila službena tiskovina Saveza socijalističke omladine Hrvatske, dakle novina pod nadzorom državnih struktura, kao u ostalom i sve u to doba, Polet je ipak svojim temama, pristupom i vizionarskim odstupanjima od uvriježenih razmišljanja, često vlastima zadavao glavobolju.

Primjerice da danas srednja.hr objavi fotografiju golog Dominika Livakovića (golman NK Zagreba nap. a.) vjerojatno bi izazvali opće zgražanje javnosti i svih drugih dežurnih dušebrižnika.

No Polet je davne 1980. godine na jednoj naslovnici objavio fotografiju golog golcatog Milana Šarovića, tada golmana NK Zagreba, a prije toga i Dinama.

Naravno ‘padale su glave’, ali i sama okolnost da su se usudili, govori o tome koliko su rušili tabue.

Izdvojeni članak

Na rubu pameti: Pogledajte ‘priručnik za žene’ iz 1955. godine

No vratimo se na kolportere. To su po definiciji ulični raznosači i prodavači novina.

To je također jedno od zanimanja u izumiranju, iako ima svoje draži.

Naime, većina kolportera u neka prošla vremena, znala je detalje udarnih vijesti u novinama pa su ih onda na ulicama, poput glasnika u starom Rimu objavljivali na većim okupljalištima ljudi.

I tako 1979. godine, u zlatno doba Poleta, kada su bile visoke naklade, javila se potreba za zapošljavanjem kolportera u Splitu, Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Sisku, Zadru, Šibeniku, Puli, Gospiću, Varaždinu, Bjelovaru, Slavonskoj Požegi, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Vukovaru i Gospiću.

Izdvojeni članak

Doznajemo koji je studentski posao bio najčešći u Zagrebu prije 30 godina

Ovako je izgledao oglas i upute za moguće posloprimce:

Kolporteri moraju biti lijepi, pametni i naočiti. Moraju govoriti četiri strana jezika. Naravno, ako se ne nađu ovakvi, zadovoljit ćemo se ružnim patuljcima s govornom manom.

A kako se kolportira?

1. Dostava izvan Zagreba vrši se autobusom a ne poštom – zbog brzine. Kolporter dočekuje autobus, grli vozača i ljubi ga i zatim preuzima pošiljku ‘Poleta’.

2. ‘Polet’ se šalje prvim busom koji iz Zagreba kreće poslije 12 sati (osim ako se s kolporterom drugačije ne dogovorimo).

3. Sa svežnjem ‘Poleta’ kolporter dobije revers koji potpiše i sutradan najkasnije pošalje poštom u redakciju.

4. ‘Polet’ se prodaje po 5,00 dinara a kolpić od toga zadržava 1,5 dinar.

5. Kad šalje revers, kolpić pošalje i obračun prodaje prošlog broja (tako da on ne snosi rizik za neprodane primjerke, nego mi) a neprodane primjerke šalje nam jedanput mjesečno (ia svaka četiri broja).

6. Lovu nam šalje ovako: na pošti uzme TZV. ‘opću uplatnicu’ i napiše: CDD SSOH Zagreb, Opatička 10, broj 301…. (Za ‘Polet’), za kolportažu broja tog-i-tog toliko-i-toliko love.

Ovo sve skupa izgleda komplicirano, ali je zapravo jednostavno i dobro funkcionira u gradovima gdje već kolportiramo…

Dakle, javite se na adresu redakcije, s naznakom: ZA VUČKA.

Pogledajte kako je izgledao Poletov oglas za kolportera 1979. godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap