Pretraga

Pogledajte koju smo domaću, a koju stranu pjesmu najviše slušali u Hrvatskoj tijekom 2018.

A- A+

Najemitiranija domaća pjesma u prethodnoj godini je duet Vatre i Massima ‘Nama se nikamo ne žuri’, dok je u konkurenciji inozemne glazbe, pobjedu odnijela ‘These days’, koju izvodi Rudimental, zajedno s Jess Glynneom, Macklemoreom & Dan Caplenom. Objavio je u svom izvješću HDS ZAMP odnosno stručna Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Screenshot: YouTube

Na drugom mjestu u domaćoj konkurenciji našla se ‘Ako te pitaju’, koju izvodi Petar Grašo, dok je na trećem mjestu Do posljednjeg retka, koju pjeva Mija Dimšić.

Izdvojeni članak

Imamo li domaći hit godine? Već deset tjedana ovo je najslušanija pjesma u Hrvatskoj

No, pogledamo li podatke na YouTubeu odnosno najvećoj i najpopularnijoj internetskoj platformi za video sadržaje, uočit ćemo drugačije raspoloženje.

Naime, tamo je Ako te pitaju, koju autorski potpisuju Vjekoslava i Tonči Huljić, daleko ispred druge dvije.

Tako je ova pjesma pregledana više od 40 milijuna puta, dok je duet Vatre i Massima jedva iznad milijun pregleda (1,1 milijun), a Do posljednjeg retka i ispod toga (957 tisuća).

Kada je pak riječ o najemitiranijima u inozemnoj konkurenciji, također je vidljiva razlika u ukusu radijskih, televizijskih, festivalskih i inih glazbenih urednika u Hrvatskoj, od onog opće internetske publike.

Tako je treća najemitiranija pjesma u stranoj konkurenciji Girls like you u izvedbi Maroona 5 i Cardyja B, daleko ispred These days i Feel it stilla.

Ona je u svega godinu dana na YouTubeu skupila preko 2.2 milijarde pogleda, po čemu je trenutačno 27. na ovoj platformi uopće.

S druge strane These days, koja je najemitiranija u Hrvatskoj tijekom 2018., ima nešto preko 364 milijuna pogleda na YouTubeu, dok je Feel it still na nešto iznad 238 milijuna pogleda.

Zarada koja će se autorima i nositeljima prava raspodijeliti za prošlu godinu je 99 milijuna kuna, što je novi rekord.

 

No, u HDS ZAMP-u ne otkrivaju tko je to uprihodio najviše novca, nego je ljestvica deset njih s najvećom zaradom servirana abecednim redom. Uglavnom, to su: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap