Pretraga

Pogledajte kratke filmove koji su bili nominirani za Oscara 2012

A- A+

Oscar je najprestižnija svjetska filmska nagrada. Ljudi cijelog svijeta skupe se oko malih ekrana kako bi vidjeli tko će biti proglašen za najboljeg glumca, te koji kino hit će pobrati najviše zlatnih kipića. U cijelom tom cirkusu u kojem najviše prašine dižu zvijezde i zvjezdice, malo prostora ostane za one projekte koji nisu toliko financijski napumpani ili medijski eksponirani.

U tu kategoriju spadaju i kratki animirani fimovi. Nemojmo se zavaravati da je lak posao stvorili ovako nešto. Film s naše liste, Wild Life, je stvaran nekoliko godina. Najčešće se pokaže da je u ove ‘male’ projekte uloženo toliko više ljubavi i truda, koliko je manji proračun.

Kako ova umjetnička djela ne bi pala u zaborav, složili smo listu filmova koji su bili nominirani prošle godine. Nemojte propustiti izgubiti se u ovim pričama.

wikipedia.org

Wild Life

Wild Life je kratki kanadski film. Amanda Forbis i Wendy Tilby su osim cijelog animiranog filma napravile i glazbu za njega. Zbog različitih projekata, te želje da naprave nešto čime će se ponositi, redateljice su na ovom kratkom filmu radile oko 4 godine.  Pogledajte priču o Englezu koji dolazi u Kanadu kako bi postao kauboj.

Dimanche/Sunday

Još jedan kanadski film iz 2011. godine prati dječaka koji za vrijeme posjeta baki i djedu, nalazi zabavu na čudan način. Patrick Doyon je režirao film Sunday i udahnuo mu priču, koja je samo na prvi pogled jednostavna.

La Luna

Otac, djed i sin kreću na ribolov, te imaju zanimljiv susret s mjesecom. La Luna je zadnja od Pixarovih kratkih animiniranih priča koje fasciniraju svjetsku javnost već nekoliko godina.

A Morning Stroll

A Morning Stroll je kandidat iz Engleske. Priču o kokoši koja je krenula u šetnju gradom napravio je Grant Orchard, a film je uz nominaciju za Oscara bio nominiran i u Britaniji za najbolji kratki animirani film.

The Fantastic Flying Books Of Mr. Morris Lessmore

Za kraj smo ostavili pobjednika. Najbolji kratki animirani film za 2012. godinu, po izboru američke filmske Akademije je The Fantastic Flying Books Of Mr. Morris Lessmore. Redatelji William Joyce i Brandon Oldenburg uspjeli su bez ikakvoga dijaloga ispričati predivnu priču o snazi i važnosti knjiga, te njihovom utjecaju na živote ljudi. Po nama, zaslužena nagrada.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap