Pretraga

Pogledao sam novi Stranger Things: Pripremite se, neke bi vas scene mogle šokirati

A- A+

Novi, četvrti Stranger Things mračniji je i strašniji no ikad. Likovi su odrasli, čudovišta su opasnije, scene ubojstava eksplicitnije, a priča je ozbiljnija. U svakom smislu. Konačno smo dobili odgovore na neka pitanja koja su nas zanimala od početka, a narednih će mjesec dana iščekivanja finala sezone zasigurno biti pakleno.

stranger things 4

Foto: Youtube screenshot; Stranger Things

Nakon tri preduge godine, Stranger Things vratio se na naše ekrane. Netflix je prošloga petka objavio prvi dio četvrte sezone, zaista, kako su i najavljivali, najdulje do sada. Svaka od sedam novih epizoda traje dulje od sat vremena, a serija je opet uspjela ispuniti očekivanja gledatelja i doživjeti svojevrsnu avangardu. Drugi dio izlazi već 1. srpnja, za manje od mjesec dana, a ako niste pogledali nove epizode, sada je vrijeme da prestanete čitati ovaj tekst jer vas u nastavku čekaju – spoileri.

Pripremite se na horor

Budimo realni, Stranger Things već je u svojim počecima odavao opasno mračan vajb. Ne dajte da vas zavaraju djeca kao glavni likovi; štoviše, odmah u prvoj sezoni glavni je pokretač radnje bio bizarni nestanak jednoga od likova, Willa, koji se raspleo na način na koji nitko nije mogao ni očekivati. Svaka iduća sezona je, paralelno s odrastanjem, kako likova u seriji, tako i glumaca koji su ih utjelovili, postajala sve mračnija da bi u novoj, četvrtoj sezoni taj aspekt dosegnuo svoj vrhunac.

Ako tek sada krećete gledati nove epizode, pripremite se na eksplicitne scene ubojstava i smrti na način na koji se to odvija u ozbiljnim horor filmovima. Kreatori serije uspjeli su s takvom lakoćom spojiti prepoznatljivi Stranger Things vajb filmova iz osamdesetih s elementima modernog horora nalik Conjuring serijalu redatelja Jamesa Wana. Osobno sam oduševljen estetikom i vajbom posljednje sezone, no neki od vas, posebice oni osjetljiviji, neće nužno biti zadovoljni ovim promjenama.

Nešto se događa s likovima

Kako smo i rekli, odrastaju likovi, odrastaju glumci koji su ih utjelovili. Ulaze u adolescentsku dob i bilo bi poprilično naivno da se u njihovom razvoju ne dotaknu nekih tipičnih obilježja te životne dobi. Bullying u školi, odvajanje od prijatelja, prve ljubavi i prva puknuta srca, nesigurnosti. Po prvi put vidimo dosta rascjepkanu ekipu naših protagonista; dok su Dustin, Lucas, Max, Nancy, Steve i Robin u Hawkinsu, Eleven, Will, Jonathan i Mike su u Kaliforniji, gdje se obitelj Byers preselila nakon svih tragedija koje su ih pogodile u Hawkinsu.

Eleven, dosta pubertetski i djetinjasto, laže Mikeu o svom novom životu u Kaliforniji, o prijateljicama koje to nisu, o zabavama na koje ne ide. Cure iz razreda vrte se oko Willa, a njemu se to baš ne da. Autori serije ostavljaju otvorenim pitanje odgađa li on odrastanje ili je to samo najava njegove ambivalentne seksualnosti. Max vrlo očito ima traume nakon što je svjedočila smrti svojeg polubrata Billyja koncem prethodne sezone. Nancy i Jonathan doživljavaju krizu i udaljavaju se, što geografski, što emocionalno, i ponovno se javlja moment romanse između između nje i bivšeg dečka Stevea. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti situacija u posljednje dvije epizode četvrte sezone koje izlaze za mjesec dana.

Brutalan plot twist

Otkad je Stranger Things došao na Netflix 2016. godine, dva su me elementa radnje i njihova (ne)povezanost posebno fascinirale – The Upside Down i supermoći junakinje Eleven. Znali smo da je u jednom trenutku ona otvorila portal između dvije dimenzije, u drugom jedan od njih, onaj ključni, zatvorila. No, kako ta dva nadnaravna elementa, supermoći i opskurna, zrcalna verzija stvarnog svijeta koreliraju, nikada nismo u potpunosti razumjeli. Novo čudovište četvrte sezone – Vecna – predstavlja odgovor na to pitanje. Vecna je zapravo One, jedan od najmoćnije djece kojeg je Papa – dr. Martin Brenner – kontrolirao putem implantata jer se bojao njegovih moći.

On je u nekom trenutku prevario Eleven, još kao malu djevojčicu, ona mu je pomogla riješiti se implanta, a on je zatim poubijao svu djecu i gotovo sve zaposlenike Hawkins laboratorija. Eleven ga je tada, razočarana i prevarena, napala svom svojom snagom i tako otvorila prvi interdimenzionalni prolaz, a Onea gurnula u The Upside Down i on je tako postao Vecna, glavno čudovište četvrte sezone i jedan od glavnih antagonista u cijeloj seriji. Što će s njim biti, i kako će izgledati posljednji sraz s Eleven, ostaje nam vidjeti u nastavku četvrte sezone koji izlazi za mjesec dana.

stranger things 4
Share via
Copy link
Powered by Social Snap