Pretraga

Poljaci ‘ukrali’ najveće ex Yu hitove i haraju top listama!

A- A+

Ako kojim slučajem posjetite Poljsku nemalo ćete se iznenaditi kada čujete kako s radija sviraju poznate melodije Haustora, Parnog valjka i Bajage, ali s tekstovima na poljskom. Ne, nije riječ o krađi već o cover bendu koji pod nazivom Yugoton već 13 godina na poljsko tržište plasira staro glazbeno blago ovih prostora.

Jasno je da novovalne ikone poput Azre, Haustora i EKV-a i danas imaju brojnu publiku svih generacija na prostoru bivše Jugoslavije, no manje je poznat fakt da desetljećima nakon raspada i nestanka većine najboljih grupa tog vremena njihove melodije žare i pale po dalekoj Poljskoj.

Izdvojeni članak

Mladi bubnjar s opakim obradama najvećih hitova

Novi val na poljskom

Zaslugu za to ima glazbena kuća ZIC ZAC koja je u suradnji s nekolicinom vrlo popularnih poljskih glazbenika 2001. godine snimila prvi cover album naziva Yugoton na kojem se nalazi 12 hitova iz najplodnijeg vremena našeg rocka. Posebno je zanimljiva činjenica da uz prepoznatljive melodije idu tekstovi prevedeni na poljski što našim slušateljima može zvučati vrlo interesantno.

Poljskoj publici su posebno interesantni Bajaga, Haustori, Film i beogradski bend Idoli koji na ovom albumu imaju po dvije pjesme. Osim njih na prvom poljsko-exYu projektu mjesto su našli Električni orgazam, Prljavo kazalište, Parni valjak i Aerodrom.

Na ovom zanimljivom projektu s poljskim kolegama su surađivali Vlada Divjan iz Idola i Darko Rundek. 

Mladi Poljaci ne znaju da je riječ o coverima

Zanimljivo je kako iako je Yugoton snimljen prije 12 godina neke od tih stvari još uvijek haraju radijskim top listama, a mladi Poljaci uglavnom misle kako su ove pjesme originalno poljske.

Od Azre do Solidarnosti

Valja naglasiti kako ova suradnja ima korijen u suradnji i vezama Poljske i bivše Jugoslavije još u vrijeme socijalizma. Kako nije bila dio Istočnog bloka Jugoslavija je bila otvorena i prema zapadnim utjecajima te je njena rock scena bila iznimno popularna u zatvorenijim društvima iza Željezna zavjese poput onog poljskog. Osim toga glazbenici s ovih prostora su nerijetko davali podršku borbi poljskog naroda za slobodom. Tako je Azra snimila pjesmu Poljska u mom srcu, Električni orgazam album Warszawa ’81, a Igor Vidmar, poznati promotor, organizirao koncert u znak podrške pokretu Solidarnost.

– Bila sam uvjerena kako su ove stvari autorske pjesme naših glazbenika. Iznimno su popularne i svakodnevno ih se može čuti na našim radijskim postajama. Malo sam se šokirala kad sam saznala da su to obrade, a vjerujem da to ne zna mnogo Poljaka, otkrila nam je 28-godišnja Agnieszka u razgovoru o ovom projektu.

Nakon velikog uspjeha Yugotona, Poljaci nisu stali na tome te su ostvarili i drugi jugonostalgični projekt naziva Yugopolis, a u međuvremenu su pojedini glazbenici samoinicijativno radili obrade i nekih novijih ostvarenja s domaće scene.

Poljaci ‘ukrali’ najveće ex Yu hitove i haraju top listama!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap