Pretraga

Pomoću ovog kalkulatora izračunajte kolika je šansa da imate spolno prenosivu bolest

A- A+

U Europi je 1,2 milijuna zaraženih HIV-om, a četvrtina njih toga nije ni svjesna. U 50% slučajeva postojanje virusa dijagnosticira se prekasno. Iako je Hrvatska zemlja niske rasprostranjenosti HIV-a, odnos mladih prema spolnom zdravlju sve više zabrinjava. Postotak onih koji imaju spolne odnose bez kondoma u drastičnom je padu. Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa pokrenula je aplikaciju koja, između ostaloga, procjenjuje rizik od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima.

Foto: pixabay

Prosječna dob prvog spolnog odnosa u Hrvatskoj je oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente.

Mladi sve manje koriste kondome

Izdvojeni članak

Hopa-cupa sa zaštitom: Na novoj web stranici u par klikova doznajte sve što u školi niste naučili o kontracepciji

Svakako je zabrinjavajuće da sve veći postotak njih tijekom odnosa ne koristi prezervative. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako među mladima ima dosta prostora za poboljšanje znanja i primjene odgovornog spolnog ponašanja.

– Prema posljednjem istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o zdravstvenom ponašanju učenika iz 2014. godine – HBSC  među petnaestogodišnjacima je 21% dječaka i 6% djevojaka imalo spolni odnos. Usporedbom s rezultatima ranijih istraživanja se 2014. godine uočava pad korištenja kondoma, koje je koristilo samo 50% onih koji su izjavili da su imali spolno iskustvo, dok ih je 2002. godine koristilo 70%, a 2006. i 2010. godine 80%. Dosadašnje dugogodišnje iskustvo HUHIV-a u radu s mladima također ukazuje na to da mladi često nisu dovoljno informirani o zaštititi  spolnog i reproduktivnog zdravlja, te u praksi nedovoljno koriste metode zaštite, kažu iz HZJZ-a.

Kalkulator za računanje rizika od spolno prenosivih bolesti

Neinformiranost mladih bila je jedan od poticaja za pokretanje kampanju povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a (1. prosinca), pod nazivom ‘Meni se to ne može dogoditi’. Provode ju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

Izdvojeni članak

Porastao broj zaraženih HIV-om: Ove tri spolne bolesti ima najviše Hrvata

Kroz kampanju se, između ostaloga, promovira mobilna aplikacija Spolno zdravlje. Aplikacija je dostupna i u desktop verziji, a njena glavna odlika je kalkulator koji pruža procjenu rizika od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima. Kalkulatoru možete pristupiti ovdje.

Dvije su vrste kalkulatora kojima je moguće pristupiti. Prvi kalkulator temeljem pojedinog događaja sugerira na faktore rizika koji su povezani s vašim spolnim partnerom i specifičnim spolnim ponašanjem.

Kalkulator rizika temeljem životnog stila procjenjuje opći rizik od spolno prenosivih bolesti kao rezultat vašeg životnog stila. Važno je za naglasiti kako je čitava aplikacija alat za informiranje i nije zamjena za profesionalne zdravstvene usluge. Ako sumnjate na zdravstvene probleme uvijek se trebate obratiti svome liječniku.

Kampanja završava Pozitivnim koncertom

Inače, kampanja ‘Meni se to ne može dogoditi’ provodi se tijekom studenog i prosinca. Sam naziv ističe uobičajenu pretpostavku da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima. Sve to može povećati i vjerojatnost upuštanja u rizično spolno ponašanje.

Izdvojeni članak

Poznata satnica nikad jačeg 14. Pozitivca, a i dobitnici 4 ulaznice za oba dana koncerta

– Mladi često iz različitih razloga obraćaju premalo pažnje rizicima koji su povezani sa spolnim zdravljem i misle da se neželjene posljedice događaju drugima, dijelom zbog osjećaja neranjivosti karakterističnog za svoju dob, nedovoljnog znanja, iskustva, nesigurnosti itd. Osim neplanirane trudnoće, spolno prenosivih bolesti i s njima povezanih komplikacija, mogući rizici povezani sa spolnim ponašanjem su povezani i s mentalnim zdravljem te mnogim drugim zdravstvenim i socijalnim rizicima i okolnostima, zaključuju iz HZJZ-a

Kampanja završava Pozitivnim koncertom, koji će se održati 30. studenoga i 1. prosinca. Na koncertu će, osim domaćih glazbenih snaga poput Hladnog piva, Nipplepeoplea, Pips, Chips & Videoclipsa , Jonathana,  M.O.R.T.-a, Bojane Vunturišević i Ischariotzckyja, nastupiti i popularni engleski bend – Editors.

U subotu će se i na zagrebačkom Cvjetnom trgu nalaziti šator HUHIV-a u kojemu će se tijekom cijelog dana organizirati različiti interaktivni sadržaji za posjetitelje. Uz to, stručnjaci će besplatno informirati sve zainteresirane građane o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, prevenciji, testiranju i liječenju spolno prenosivih infekcija, uključujući i infekciju HIV-om, te dijeliti edukativno informativne materijale.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap