Pretraga

Popularna Facebook stranica proziva hrvatske glazbenike zbog plagiranja

A- A+

Prema Facebook stranici Hrvatski plagijatori – fan page brojni hrvatski glazbenici koriste tuđe tonove za svoje pjesme. Među prozvanima nalazi se naš najpoznatiji skladatelj, ali i neka imena koja već godinama nastupaju kao autorski bendovi.

facebook.com

Facebooku stranica Hrvatski plagijatori – fan page već više od četiri godine proziva hrvatske glazbenike koji koriste tuđe melodije, a ponekad i riječi, kako bi sklepali svoj novi hit. Voditelji ove stranice marljivo, iz tjedna u tjedan, prozivaju sve koji su svoje ime uspješno proslavili preko tuđih ritmova.

Iako ne treba zdravo za gotovo uzimati sve što se tamo objavi i odmah linčevati prozvane umjetnike, zanimljivo je saznati gdje naši autori pronalaze svoje nadahnuće. Nakon što pročitate naš tekst svakako pogledajte i video Hrvatskog društva skladatelja u kojem Tonči Huljić objašnjava kako mu i kada dolazi inspiracija.

Izdvojeni članak

Najizvođeniji hrvatski glazbenici


Definicija plagiranja

– Pitanja plagiranja spadaju u domenu individualnih prava i da bi se nešto nazvalo plagijatom, uz mišljenje ovlaštenog sudskog vještaka, potrebna je i pravomoćna sudska presuda. U pravilu autor koji se osjeća oštećenim treba dokazati da je netko drugi uzeo njegovu intelektualnu tvorevinu. To može učiniti samostalno, putem suda ili uz pomoć odvjetnika, odgovorili su nam iz ZAMP-a.

Vannina pjesma Početak i kraj inspirirana svjetskim hitom Just Like A Pill

Prvi prozvani hit u spomenutoj grupi objavljen je još u listopadu 2010. godine. Vannina pjesma Početak i kraj, koju je prema ZAMP-u (Zaštita muzičkih autorskih prava) napisao i uglazbio Bruno Kovačić, inspirirana je, navodno, svjetskim hitom Just Like A Pill, američke pjevačice Pink.

U posljednje četiri godine prozvani su naši brojni autori, bendovi, pjevači. Najčešće se spominje Tonči Huljić. Jedan od naših najizvođenijih i najpopularnijih skladatelja svojevremeno je i priznao da je plagirao melodiju za popularnu seriju Larin izbor, a na stranici Hrvatski plagijatori – fan page objavljeno je još dvadesetak njegovih pjesama koje neodoljivo podsjećaju na strane uspješnice.

Izdvojeni članak

Hrvatski glazbenici se napokon počeli truditi oko spotova

‘Ne daj nase, ne daj svoje, nemoj tuđe prokleto je’

Neki od izvođača su nas i iznenadili izborom bendova koje, čini se, pokušavaju imitirati.

Thompsonova pjesma Ratnici svjetla, koju je prema stranicama ZAMP-a, sam Perković uglazbio i napisao još 2006. godine, užasno podsjeća na pjesmu Deep Purplea.

Da njihova stvar Soldier of Fortune nije izašla skoro 30 godina prije, još bi pomislili kako su ovi dugokosi Britanci dovoljno hrabri kopirati našeg popularnog glazbenika, koji svojim pjesmama o moralu i poštenju već desetljećima žari i pali hrvatskom glazbenom scenom.

Izdvojeni članak

Neočekivano: Pogledajte koji su hrvatski glazbenici davnih dana opjevali ‘maricu’

Hrvatskim autorima dozvoljeno ‘ripanje’

Među prozvanima našli su se i Pips, Chips & Videoclips. Njihov frontman Dubravko Ivaniš svojevremeno je i sam priznao kako posuđuju ritmove stranih bendova, a čini se kako i njegovo umjetničko ime Ripper je više nego li prigodno. Njihova poznata stvar, Prvi joint u ustima, prisvojena je od Izzya Stradlina, gitarista i tekstopisca Guns N’ Rosesa, a Ivaniš na stranicama ZAMPa potpisuje i glazbu za pjesmu Dok smo hodali po zemlji, koja neodoljivo podsjeća na jednu pjesmu  benda Ekatarina Velika.

Ni Prljavo kazalište nije izbjegao zid Hrvatskih plagijatora. Za Pisma ljubavna, koju je prema ZAMP-u uglazbio Jasenko Houra,  u stvari je, ni kriv, ni dužan, zaslužan američki kantautor Prince, dok im je David Lee Roth besplatno napravio podlogu za pjesmu Pa sad lažem kao ti, tvrde na FB Hrvatski plagijatori.