Pretraga

Poslušajte izvrstan srednjoškolski bend iz Sarajeva

A- A+

‘Motivacija’ je srednjoškolski bend iz Sarajeva, kojeg čini petero mladih i entuzijastičnih glazbenika, od kojih su svi završili osnovnu muzičku školu. Kako se nisu baš interesirali za klasiku, odlučili su svoj put nastaviti u rock vodama, a obzirom da postoje svega godinu i pol, njihove izvedbe zvuče vrlo zrelo. Donosimo priču o njima, plus dvije obrade popularnih hitova. Jedina djevojka u bendu Ajla Kašić pojasnila nam je neke detalje.

Foto: Privatna arhiva benda

Sarajevski bend ‘Motivacija’ sačinjen je od redom školovanih mladih glazbenika. Čine ga ritam gitaristica Ajla Kašić, električna gitara i vokal Amar Kašić, basist Arno Gunić, klavijaturist Haris Kartal te bubnjar Vedran Doder. Troje ih pohađa srednju školu, a dva člana su prva godina fakulteta. Još uvijek pripremaju prvu autorsku pjesmu, a u međuvremenu obrađuju popularne hitove te zvuče izvrsno, iako postoje tek godinu i pol. Kako smo napomenuli, bend čine članovi s osnovnim muzičkim obrazovanjem, ali kako napominje jedina djevojka u ‘Motivaciji’ Ajla Kašić, ‘nikoga od nas nije naročito zanimala klasika’  tako da su se odlučili posvetiti sviranju rock muzike. Inače maturantica sarajevske Druge gimnazije otkriva nam i druge detalje o bendu.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac roker: ‘Najteže je pronaći kvalitetne osobe za bend’

Bend nastao kao pokušaj ‘oživljavanja’ izumirućeg žanra

Ajla svira gitaru već osam godina, s tim da je na ritam-gitaru, koju svira u bendu, prešla prije tri godine. Manjak rocka na sceni potaknuo je nju i kolege, da ga pokušaju donekle oživjeti.

– Vidjevši kako vrsta muzike koju slušamo i koja je nekoć bila najpopularnija na ovim prostorima izumire, svi smo imali istu želju i cilj. Bar na neki način probati „oživjeti“ tu istu muziku. Vratiti je u boljem svjetlu i pružiti omladini, a i starijim generacijama nešto novo i vrijedno, po uzoru na naše stare kolege, govori Ajla.

Članovi ‘Motivacije’ imaju različite preferencije kada je riječ o bendovima koje slušaju, no barem su u žanru složni pa tako i formiraju svoj repertoar.

– Slušamo Ex Yu i strani rock. To su ustvari bendovi i pjesme i koje su uvrštene u naš repertoar.
Meni lično najdraži bend je Bon Jovi, a od domaćih su tu između ostalih Prljavo Kazalište, Bijelo Dugme, Zabranjeno Pušenje, rekla nam je ritam gitaristica.

Izdvojeni članak

Video: Mladi zagrebački bend snimio ozbiljan singl

Autorska pjesma je na putu i nadam se da će osvojiti širu publiku

Bend Motivacija je do sada imao nekoliko većih nastupa po poznatim sarajevskim klubovima te manifestacijama, gdje pomalo stječu dragocjeno glazbeno iskustvo. U skorije vrijeme planiraju i nastupe na festivalima.

– Naše vrijeme tek počinje! Vrlo brzo planiramo objaviti još jednu obradu, ali ovaj put neke domaće pjesme, pa potom slijedi autorski rad. Pjesma će biti na našem jeziku i nadamo se da će osvojiti širu publiku, objašnjava Ajla Kašić.

No da bi neki muzički sastav došao do rješavanja kreativnih zahvata, prvo se mora pobrinuti za egzistencijalna pitanja. Unatoč talentiranosti i nekolicini gaža, ovaj bend se još uvijek bori s osnovnim poteškoćama.

– Mi ustvari nemamo svoj prostor za vježbanje, nego ga iznajmljujemo za svaku probu. To nam često stvara poteškoće, jer se događa da kada mi želimo probe i imamo vremena za iste, prostori su zauzeti. To još sve treba financirati, a svjesni ste da u vremenu recesije to i nije jednostavno. Pa smo iz ovih razloga vrlo ograničeni. Također se trudimo što češće imati probe, posebno kada se pripremamo za nadolazeće nastupe i svirke, naglašava Ajla.

Izdvojeni članak

Upoznajte ‘Široke Ulice’, mladi studentski bend

Studirati elektrotehniku i uspjeti s bendom

Kako smo već naglasili, Ajla je jedina djevojka u bendu pa smo ju pitali, je li se njeno mišljenje jednako cijeni i uvažava.

– Već sam se navikla svirati s momcima, jer nisam imala puno izbora tokom svoje muzičke karijere, obzirom da vrlo mali broj djevojaka svira ovu vrstu muzike. S momcima se vrlo dobro uklapam, jer u bendu vlada pravilo da se svačije mišljenje mora uvažavati. Pa jedino tako možemo uspjeti, zar ne? Uspostavljena je harmonija, pa nemamo naročitih problema. Štaviše, čuvaju me, jer sam jedina djevojka, pa im je to odgovornost, sa smješkom dodaje Ajla.

Velika joj je dakako želja da uspije s bendom, ali ima i druge planove, koje će također paralelno pokušati ostvariti.

– Odlična sam učenica i četvrti razred Druge gimnazije u Sarajevu. Stekla sam radne navike i vrlo dobro organiziram svoje vrijeme pa školske obaveze ne trpe zbog sviranja i angažmana u bendu. Studirat ću elektrotehniku, jer mi je to velika životna želja, pored one da moj bend uspije, zaključila je maturantica.

Poslušajte obrade pjesama ‘Wicked Game’ Chrisa Isaaca te ‘Here Without You’ Doors Downa, u izvedbi ovog mladog sarajevskog benda ‘Motivacija’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap