Pretraga

Kako postaviti dobro pitanje? Slijedite ovih osam pravila

A- A+

Svi mislimo da je postaviti pitanje lako, dok ih sami ne krenemo postavljati. U našem novom sustavu kvizovi.srednja.hr osim što možete odgovarati na pitanja, možete ih i postaviti. Ako niste baš sigurni kako bi pitanja koja postavljate trebala izgledati, pogledajte naš kratki vodič s nekoliko pravila kojih biste se trebali držati!

fotografierende, Unsplash

Kvizovi.srednja.hr naš je novi sustav kvizova koji je zapravo puno više od toga. Ono što ovaj sustav čini kvizovima pitanja su postavljena na način da imaju četiri ponuđena odgovora. No, za razliku od ostalih kvizaških sustava, ovdje možete i sami postaviti pitanje koje želite, zadati težinu pitanja, a onda gledati kako drugi odgovaraju na to pitanje i kako se težina pitanja mijenja.

Ipak, to je tek početak ove naše avanture koju smo započeli objavom beta verzije ovog sustava. Imamo puno veće planove i ideje, o čemu više možete pročitati ovdje.

Osam pravila za postavljanje dobrih pitanja

Postaviti dobro i kvalitetno pitanje da biste provjerili nečije znanje nije baš jednostavan posao, kako se može činiti. Izdvojili smo osam pravila koja možete primijeniti kada ćete sljedeći put postavljati pitanje.

1. Pitanje mora biti gramatički točno

Dobro pitanje ono je pitanje koje je napisano prema svim gramatičkim pravilima. Svakome od nas se može dogoditi tipfeler, ali kada se već traži točan odgovor, bilo bi dobro i da pitanje bude točno napisano, zar ne?

2. Iz pitanja mora biti jasno što se točno traži

Pitanje mora uvijek imati jedan odgovor i mora biti shvatljivo. Na primjer, ako pitate koliko pratitelja ima neki poznati YouTuber, morate točno napisati što vas zanima. Koliko pratitelja ima na kojoj društvenoj mreži? Koliko pratitelja ima samo na YouTubeu? Potrebno je jasno naznačiti što se traži. Nakon što postavite pitanje u sustav kvizovi.srednja.hr, vaše pitanje prolazi posebnu autorizaciju i neće biti prihvaćeno ako iz njega nije jasno što se točno traži.

Primjer dobro postavljenog pitanja:

3. Pitanje mora imati vremenski okvir

Ako se točan odgovor može promijeniti zbog društvenih ili drugih okolnosti, potrebno je navesti vremenski period na koji se odnosi pitanje.Neki točni odgovori vrijede samo za određeni vremenski period. Na primjer, ako želite pitati tko je trenutni predsjednik SAD-a, odgovor će možda danas biti Donald Trump, a za godinu dana netko drugi. Zato je dobro postaviti vremensku odrednicu u pitanje – Tko je postao predsjednikom SAD-a 2017. godine?

4. Pitanje mora biti istinito

Ako postavljate pitanje, morate biti sigurni da je odgovor koji ste naznačili kao točan, uistinu točan. Nakon što postavite pitanje u sustav kvizovi.srednja.hr, vaše pitanje prolazi posebnu autorizaciju i neće biti prihvaćeno ako ste postavili neistinito pitanje, ili pitanje s krivom informacijom.

5. Odgovori na pitanja moraju biti međusobno isključivi

Prilikom odabira točnog i netočnih odgovora na pitanje morate pripaziti na to da je samo i isključivo jedan odgovor točan. To znači da u ostalim odgovorima koje ste označili kao netočne ne smije biti dio točne informacije. Također, budući da sustav kvizovi.srednja.hr ne dopušta odabir više točnih odgovora odjednom, treba pripaziti da se točan odgovor ne nalazi u više od jednog odgovora.

Primjer dobro postavljenog pitanja:

6. Odgovori moraju izgledati približno slično

Kod postavljanja točnog i netočnih odgovora, pazi da su svi odgovori približno jednake dužine i sličnih ostalih karakteristika kako točan odgovor ne bi previše ‘stršio’.

7. Pitanje mora biti postavljeno na jednostavnom i svima razumljivom jeziku

Osim ako se ne radi o pitanju koji je povezan s jezikom, dobro je postaviti pitanje na jeziku razumljivom svima, koristeći vokabular koji može razumjeti većina ljudi. Verbalne akrobacije ostavite za zadaćnicu!

8. Pitanje ne bi smjelo sadržavati sleng

Nadovezujući se na gore navedeno pravilo, kako pitanje treba biti napisano na svima razumljivom jeziku, tako je dobro izbjegavati riječi iz slenga. Ono što će razumjeti Dalmatinci, možda neće razumjeti Slavonci i zato je najbolje pitanja pisati na standardnom hrvatskom jeziku. Naravno, ovo pravilo se ne odnosi na pitanja o slengu i različitim narječjima u hrvatskom jeziku.

Primjer dobro postavljenog pitanja:

Bonus trikovi

Dobro pitanje sigurno je ono čiji odgovor joker zovi u kvizu ‘Tko želi biti milijunaš’ ne bi mogao googlati. To, na primjer, mogu biti složenija pitanja koja viškom informacija želi zbuniti onoga koji odgovara.

Dobro pitanje može sadržavati i kratki uvod u pitanje, odnosno barem jednu rečenicu kao pripremu na pitanje. To može zabaviti, ali i dodatno zbuniti onoga koji odgovara, što se od kviz pitanja i očekuje!

Primjer dobro postavljenog pitanja:


Kao što je već navedeno, nakon što postavite pitanje u sustav kvizovi.srednja.hr, ono odlazi na autorizaciju te će biti prihvaćeno ako je točno i jasno postavljeno te istinito. No, osim toga, i sami možete sudjelovati u optimizaciji sustava pitanja, tako što kada i ako naiđete na pitanje za koje mislite da nije točno, prijavite ga putem zastavice koju ćete pronaći ispod pitanja.

bilježnica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap