Pretraga

Povijest kupaćih kostima: Od duge haljine do oskudnog bikinija

A- A+

Iz današnje perspektive nezamislivim se čini činjenica da su se sve do početka 20. stoljeća žene za kupanje, nosile duge haljine ili tajice u kombinaciji s kratkim haljinama. Revoluciju je donijela profesionalna plivačica iz Australije Annette Kellerman, koja je 1907. godine prva odjenula jednodijelni kupaći kostim i izazvala šok i nevjericu okoline, a bila i uhićena zbog nepristojnosti. Na današnji dan 1946. godine na modnoj reviji u Parizu predstavljen je kupaći kostim nazvan bikini, koji je po prvi put bio dvodijelan i otkrivao pupak, a verzije takvog najčešće se na plažama nose i danas.

Annette Kellerman u svome ‘hrabrom’ kupaćem kostimu

Tradicija kupanja u javnosti, seže daleko u prošlost, no ženski kupaći kostimi kakve danas poznajemo kudikamo su novijeg datuma. Sve do početka 20. stoljeća nepristojno je bilo da žene na plažu odijevaju opravu koja ne pokriva ovratnik, ramena, ali i udove. Šok i nevjericu je izazvala australska plivačica Annette Kellerman, koja je 1907. godine u posjeti SAD-u, odjenula jednodijelni kupaći kostim, kakav se i danas može kupiti. Za taj postupak je čak i uhićena na Revere Beachu u Massachusettsu, zbog nepristojnosti! Tek 5. srpnja 1946. godine na modnoj reviji u Parizu, bit će predstavljeni prvi dvodijelni kupaći kostimi, koji će dobiti naziv bikini, po otočju na kojem su Amerikanci samo nekoliko dana prije testirali atomsku bombu. Verzije takvih kupaćih kostima, najpopularnije su i danas.

Izdvojeni članak

Temperature rastu, a djevojke već razmišljaju o novim kupaćim kostimima

Dress code za kupanje s posebnim odredbama

Prva javna kupališta nastala su u Rimskom carstvu, a najstarije bar do sada pronađeno je u Pompejima, izgrađeno u prvom stoljeću. Već tada kupanje u Rimu nije bilo važno samo zbog higijene, nego i zbog zadovoljstva. No odjeća koju su tada žene nosile na kupanje, a koje su pokrivale ramena i sezale sve do koljena, ostat će stoljećima nepisani, a gdjegdje kasnije i propisani odjevni zakonik.

Takav su primjerice imali Englezi. Prvo u 17. stoljeću neformalni, koji je propisivao ženama nošenje žutih haljina, čiji je materijal bio dosta grub, s krojem koji nipošto nije smio naglašavati siluetu ženskog tijela. Od 1776. godine uveden je i formalni dress code za žene, koje su se morale kupati u shiftu. To je bio naziv za onodobne kostime, a zapravo su pokrivali cijelo ženino tijelo. Uz shift, žene su bile dužne nositi i kape na glavi.

Od prvog jednodijelnog kostima do monokinia

Početkom 20. stoljeća, odjevne kombinacije za plaže sve su oskudnije. Žene na kupanje nose duge haljine s prekrivenim ramenima ili nešto kraće suknje, no s obveznim tajicama ispod.

Međutim, profesionalna australska plivačica Anette Kellerman, koja je imala izlete i u glumačke vode donijela je 1907. pravu pomutnju među građane, ali i predstavnike zakona, pojavivši se na Revere Beachu u Massachusettsu, u jednodijelnom kupaćem kostimu, koji je otkrivao ovratnik, ruke i noge. Ostali kupaći bili su u šoku, a Anette je tada, na vrhuncu popularnosti, bila i uhićena pod izlikom nepristojnosti. Dugoročno je svakako pomaknula granice u ženskoj odjeći namijenjenoj za kupanje.

Micheline Bernardini u prvom bikiniju

Izdvojeni članak

Nema ozbiljnih sankcija za nedolično odjevene u hrvatskim obrazovnim institucijama

No, povijest svijeta kupaćih kostima kakve poznajemo danas, počet će prije točno 67 godina, na peti srpnja 1946. Tada će na popularnom pariškom bazenu Piscine Molitor, francuski dizajner Louis Reard predstaviti prvi dvodijelni kupaći kostim, koji će kao model nositi francuska starleta Micheline Bernardini. Inspiriran američkim testovima atomskog oružja od nekoliko dana prije na otoku Bikini, Reard će ovaj odjevni komad nazvati upravo bikini.

Iako se već 1947. bikini počeo prodavati, isprva je izazivao zgražanje zbog svoje oskudnosti, pa je prodaja tekla vrlo slabo.

Tek 60-ih godina dvodijelni kupaći kostim postaje široko prihvaćen. Na to je utjecala seksualna revolucija u SAD-u iz tih godina, kada teme poput homoseksualnosti, kontracepcije i pobačaja prestaju biti tabu. Tih 60-ih godina kreiran je i monokini, odnosno kupaći kostim namijenjen ženama, ali bez gornjeg dijela. Međutim, ovaj kostim nešto je slobodniji i graniči s nudizmom, pa je stoga bikini do današnjih dana ostao najpopularnija ženska odjeća za kupanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap