Pretraga

Poznat datum održavanja manifestacije Noć muzeja 2021., bit će drugačija nego ikad prije

A- A+

Manifestacija Noć muzeja veliki je događaj u kojemu građani diljem Hrvatske imaju priliku besplatno posjetiti brojne muzeje i ustanove kulturne baštine. Cilj joj je popularizacija tih ustanova, a u 2021. Noć muzeja izgledat će drugačije nego ikada prije. Zbog epidemije, naime, seli u digitalnu sferu.

Noć muzeja

Noć muzeja| foto: Službena Facebook stranica Noć muzeja.hr

Kao i prijašnjih godina, i 16. po redu Noć muzeja održat će se početkom nove godine, konkretno 29. siječnja. No, neće biti onakva na kakvu smo navikli. Ne otkrivajući previše detalja, organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva poručuju kako se Noć muzeja, zbog epidemiološke situacije seli u online sferu. Tema je ‘Zadaće muzeja u uvjetima krize’.

– Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije Covid-19, nakon konzultacija s brojnom muzejskom zajednicom, suglasan je u potpunosti da se 16. Noć muzeja održi kao digitalna Noć muzeja, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize. Proteklih 15. godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Šesnaestu Noć muzeja planiramo realizirati gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, priopćili su organizatori.

Poseban program priprema i Hrvatska radiotelevizija, a sve muzejske i druge baštinske i obrazovne institucije organizatori su pozvali da pošalju prijave svojih planiranih programa.

–  HRT će izravnim uključenjima, već pripremljenim i ranije snimljenim programima ili programima koje muzeji već imaju, posvetiti svoju posebnu emisiju u Digitalnoj Noći muzeja, poručuju iz Hrvatskog muzejskog društva.

Noć muzeja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap