Pretraga

Poznato tko je najčitateljica godine: Odlikašica Leonora pročitala čak 134 knjige

A- A+

S čak 134 pročitane knjige, učenica OŠ Jelkovec, Leonora Mazzi, proglašena je najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba za 2019. godinu. Projekt je to kojim se među mladima već niz godina nastoji poticati zanimanje za knjigu i čitanje.

Screenshot: YouTube

– Volim čitati sve žanrove osim hororaca i trilera, a najdraži su mi znanstvena fantastika i ljubavni romani. Moje najdraže knjige su serijal o Harry Potteru, Prijestolje od stakla, Tiho, tiho anđele, Percy Jackson i mnoge druge. Kad ne čitam, družim se s prijateljima, sviram, radim kolače. Zanima me i cvijeće pa ga kupujem s mamom i uređujemo balkon, crtam, pišem. Nakon osnovne škole željela bih upisati Mioc ili gimnaziju u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, zato što bi kasnije željela biti biofizičarka, ali kako me zanima mnogo stvari, nikad se ne zna na što ću se kasnije u životu odlučiti, tako sebe opisuje četrnaestogodišnja Leonora Mazzi, članica Knjižnice Jelkovec.

Pročitala 134 knjige

Izdvojeni članak
Moulin Rouge! film

Prokleti junaci u Zločinu i kazni Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga

Ovog je utorka, a u virtualnom okruženju, Leonora proglašena je Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2019. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Kako su priopćili iz KGZ-a, odlikašica OŠ Jelkovec lani je pročitala ukupno 134  knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Leonora pohađa glazbenu školu,  a najdraži predmeti su joj matematika i biologija.

– Izbor Najčitatelja godine već devetnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Leonorina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a. Leonori su, kao pobjednici izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga te tablet od strane Microline d.o.o. Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora, priopćili su iz Knjižnica grada Zagreba.

Projektom se potiče zanimanje za knjigu i čitanje

Izdvojeni članak

Ako se zbog kaotične školske godine borite s lektirom, evo male pomoći za vas

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, Višnja Cej, kazala je da joj je drago da su partneri i u izazovnim vremenima podržali ovaj projekt kojim se kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastoji poticati zanimanje za knjigu i čitanje. Pritom Cej ističe i da se svake godine povećava broj članova, odnosno svaki peti Zagrepčanin član je KGZ-a.

Podsjetila je i na projekt ‘Ja čitam’ kojim KGZ od 2017. godine u suradnji s Gradom Zagrebom, omogućuje besplatan upis djece od rođenja do navršenih 15 godina. U protekloj godini besplatno članstvo koristilo je više od 47 tisuća djece, od čega je 9.438 novoupisanih članova. Mnoga od te djece obnavljaju svoje članstvo svake godine.

Svečanost dodijele nagrada Najčitatelj godine zbog epidemije koronavirusa nije se mogla održati uživo, već je obilježena u virtualnom okruženju, a kako je to proteklo, pogledajte u videu.

Poznato tko je najčitateljica godine: Odlikašica Leonora pročitala čak 134 knjige
Share via
Copy link
Powered by Social Snap