Pretraga

Preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta na 12. Zagreb Film Festivalu

A- A+

Od 19. do 26. listopada održava se 12. Zagreb Film Festival. Razmješten je na šest lokacija odnosno kino Europa, kino Tuškanac, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište lutaka, Muzej suvremene umjetnosti te Dokukino KIC. Prikazuju se više od stotinu filmova autora iz cijelog svijeta, kroz desetak različitih programa.

Zagreb je od 19. do 26. listopada biti domaćin 12. po redu ZFF-a. Na šest lokacija, kroz više od desetak programa prikazuje se preko stotinu naslova, domaćih, ali i autora iz cijelog svijeta. Predstave se održavaju u kinu Europa, kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Dokukinu Kic te Zagrebačkom plesnom centru.

Izdvojeni članak

FourRiver Film Festival ponovno u Irskoj: Karlovac centralno mjesto za srednjoškolski film u Hrvatskoj


Bib PLUS filmski program za srednjoškolce

Bib PLUS je novi program, koji ima za cilj ponuditi mladima kontrapunkt komercijalnim filmskim naslovima te na taj način u njima probuditi (cjeloživotno) zanimanje za drugačija filmska stvaralaštva, osvijestiti kako postoje različitiji načini pristupa određenim temama od onih koji su im svakodnevno ponuđeni, potaknuti ih na samostalno istraživanje europskih filmskih ostvarenja, pružiti im uvid u istinsko iskustvo drugih europskih kultura – ono koje je autohtono, nastalo u kulturama o kojima progovara i očišćeno od stereotipnih zaključaka. Uz sve to cilj BIB PLUS programa je, a iskorištavanjem suptilnosti koju pruža kino oruđe, biti edukator, didaktičar, medij koji će probuditi zanimanje za teme za koje mlade ‘savršeno nije briga’ – zaljubiti ih u književnost, povijest, znanost, potaknuti ih na maštu, na stvaranje, na interes o ‘bitnim’ stvarima, potpiriti u njima osjećaj za asertivnost, prihvaćanje različitoga, odgovornost, solidarnost, empatiju… – jer kino to može!

U natjecateljskom dijelu Festivala 40 filmova

Glavni međunarodni natjecateljski program ove godine donosi 40 dugometražnih i kratkih, igranih i dokumentarnih razloga za odlazak u kino, a oni stižu iz svih krajeva svijeta, od Islanda do Indonezije.

U programu Kockice prikazat će se 12 naslova koji čine presjek domaće kratkometražne produkcije.

Kao i prijašnjih godina, na Festivalu se odvija i nekoliko stalnih popratnih programa – Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca donosi prvijence slavnih rumunjskih novovalovaca.

Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama koje nam ove godine stižu iz Danske, a izuzetno popularan program Velikih 5 i ove će godine na platna donijeti nove uspješnice iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

U programu Dan LUX filma moći će se pogledati finalisti nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji, a Retrospektiva Dereka Jarmana, u suradnji s Queer Zagrebom donosi izbor filmova britanskog queer-punk filmaša.

Izdvojeni članak

Dokumentarac o Luki Ritzu osvojio nagradu na Liburnia Film Festivalu

Novost Festivala program za tinejdžere

Uz nekolicinu već uhodanih programa, novost 12. izdanja Zagreb Film Festivala je Bib PLUS, program, koji se nastavlja na dječji program Bibijada i donosi četiri filma koji bi se mogao svidjeti svim generacijama, a posebno tinejdžerima.

Iz službe za odnose za javnošću ZFF-a izdvajaju i nekoliko drugih programskih noviteta.

ZFF voli otkrivati genijalne redatelje i pratiti njihov daljnji rad. Novi program Ponovno s nama donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na prethodnim izdanjima. Riječ je o novim filmovima Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Ronit i Shlomija Elkabetza, Antona Corbijna, Taike Waititija i Jemainea Clementa.

Više informacija o rasporedu projekcija i popratnim događajima pronađite na stranici www.zff.hr te Facebook pageu Festivala.

U suradnji sa Zagreb Film Festivalom poklanjamo vam dva puta po dvije ulaznice za projekciju filma ‘Machan’ u srijedu (22. 10.) u kinu Tuškanac s početkom u 16 i 30 sati. Prve dvije osobe koje pošalju mail naslovljen ZFF uz svoje ime, na nagradna@srednja.hr, dobivaju ulaznice!

Preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta na 12. Zagreb Film Festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap