Pretraga

Kako preživjeti dan nakon neprospavane noći?

A- A+

Polako se bliži vrijeme kolokvija, što znači da se bliži vrijeme nespavanja. Vrlo je vjerojatno da će pasti i neka cjelonoćna učenja, nakon kojih slijede pokušaji preživljavanja dana nakon. Upravo su ti dani najbolniji dio života, zato što nakon nula sati sna, rijetko tko može funkcionirati.

Foto: Zohre Nemati; Unsplash

Studenti su zato posebna vrsta ljudi, jer su se većinom uspjeli naviknuti na luđački tempo studentskog života i više im nije preveliki problem spavati u tri dana koliko normalna osoba spava u jedan dan.

Ne znam koliko je to normalno, niti zdravo, ali pretpostavljam da tako opstaje vrsta – jednostavnim prilagođavanjem. Doduše, ne radi se o dugoročnom prilagođavanju zato što većina nas doživi potpuni slom nakon par zaredanih neprospavanih noći, pa onda jedno dva dana prespavamo u komadu.

Izdvojeni članak

Načini spavanja koji vam ostavljaju više vremena za učenje

Ipak, najteže je preživjeti upravo te dane kada ne možemo spavati. Kada se zvijezde poslože tako da nam četiri sata sna zvuči kao da ćemo se naspavati više nego u cijelom životu. Zaista su tužni ti dani i iscrpljujući, ali ako ste došli do ovdje, znači da ste ih preživjeli.

Kao netko tko sve ostavlja uvijek za zadnji čas (pa tako i pisanje ovog članka), nemali broj put sam se našla u situaciji da nemam izbora nego ne spavati ako želim sve stići. A često se to ‘želim stići’ pretvori u ‘moram stići’ pa ja nemam previše izbora nego jednostavno moram. I za svojeg studentskog staža, uspjela sam naučiti nekoliko trikova koji pomognu da ti dani prođu što ‘normalnije’.

Kretanje

Možda najbitnije jest da kada živite dane bez spavanja, nikako ne napravite pauzu usred dana. Ta pauza o kojoj pričam čak ne mora biti ‘power nap’, već govorim o trenutku kada samo sjednete na krevet i krene skrolati po mobitelu. Najgori trenutak ikada.

Tek tada shvatite koliko ste zaista umorni i koliko zaista želite ići spavati i koliko vam to zaista istinski treba. I onda je puno teže vratiti se u normalu i nastaviti s obavljanjem raznih zadaća koje taj dan morate dovršiti.

Stoga, u širokom luku izbjegavajte bilo kakav ‘prazan hod’. Ako imate trenutak mira – nemate, bacite se na posao i riješite sve što ranije, kako biste mogli navečer leći u krevet i zaista odspavati par sati. Nemojte se povlačiti po danu, navečer ćete zažaliti!

Kava i čaj

Bilo da ste osoba koja pije čaj ili kavu – pripremite to u velikim količinama.  Trebat će vam kako bi vas oživjelo, ali i kako bi vam malo ubrzalo metabolizam i zaista vas razbudilo, ne radi se samo o nečemu što ljudi piju na filmovima kako bi im bilo bolje.

Čak i ako inače ne pijete kavu ili čaj, natjerajte se da to popijete. Ne morate popiti litre i litre, ali jednu šalicu se možete natjerati. Štoviše, ta jedna šalica će vas taman dovoljno pokrenuti, dok bi vas veće količine vjerojatno samo poklopile još više.

Znači velike kavopije i čajopije – nemojte pretjerivati, zato što ćete završiti tako da nećete osjećati ništa osim kofeina i bit ćete u isto vrijeme užasno umorni, ali i užasno puni energije, koju nećete moći usmjeriti na ono na što je potrebno, zato što će vam koncentracija biti u minusu…

Slatkiši

Ugljikohidrati i slatkiši su nešto što bi se trebalo što više izbjegavati, ali isto je tako i manjak sna, pa to ne radimo. Znači, obavezno pojedite nešto što je jako kalorično i puno šećera. Vjerojatno se nećete osjećati najbolje ako to budete radili par dana zaredom, ali u tom trenutku, vrlo je moguće da je to jedina stvar koja vas može spasiti.

Gledajte na to kao na cheat dane života, ne dijete. Šećeri će vas taman podignuti da se osjećate kao da ne želite umrijeti, a ugljikohidrati će vam dati energije da još malo preživite, prije nego što doživite potpuni krah.

Zeznuto je to što se radi o ‘lakim’ kalorijama (ili ja imam takav osjećaj) pa ćete nakon samo par sati ponovno osjećati glad i potrebu za slatkim. Slobodno si udovoljite ako ne možete ići spavati i odmoriti. Liječit ćete se od ovisnosti od slatkoga kada riješite faks, svi znamo kakvi su prioriteti…

Nadamo se da ćete ove savjete morati što manje koristiti, zato što ne postoji tužnija i ružnija stvar nego neispavan student i njegovi podočnjaci, ili točnije rečeno, podočnjaci i njihov neispavan student…

Kako preživjeti dan nakon neprospavane noći?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap