Pretraga

Kako preživjeti kućnu karantenu ilitiga kako preživjeti ukućane

A- A+

Započeo je i treći tjedan karantene, koja možda nije apsolutna, ali je definitivno takva da većinu našeg vremena provodimo u svojim domovima. Eventualni izlasci su ograničeni na odlazak do dućana i bacanje smeća (što je odjednom postala omiljena kućanska dužnost), a ostatak vremena smo ipak ograničeni na ostanak u kući/stanu.

foto: Pixabay

Jedino pravo pitanje, koje si sada svi postavljaju, jest je li bolje biti u karanteni sa svojom obitelji, ili sasvim sam? Nažalost, ne postoji jedan univerzalan odgovor, zato što ne dvije univerzalne situacije. Ono što je istina jest da kada ste sami u karanteni, glavni je problem kako ispuniti sate. Gledanje filmova i serija, vježbanje, čak i pisanje zadaća/seminara, jednostavno ne odnosi dovoljno vremena, kada imate svaki dan, 24 sata na raspolaganju za sve. S druge strane, biti s obitelji… Nosi svoje izazove.

Izdvojeni članak

Stanite na kraj torturi za obiteljskim ručkom i rodbini pokažite ovo: Drastično je porasla prosječna dob udaje i ženidbe

Biti s obitelji 24 sata dnevno je nešto što je i u savršenim obiteljima teško preživjeti, a kamoli ne u funkcionalno disfunkcionalnima, što je skoro svačija obitelj na svoj način. Najgore je onima koji ni nemaju privilegiju vlastite sobe, pa su zaista osuđeni na konstantu socijalizaciju 0-24. Kritični su i studenti koji većinu svojeg vremena provode na studiranju, pa zato nisu nimalo naviknuli biti s obitelji i ne živjeti po svojim pravilima (aka bez pravila).

U svakom slučaju, ovo je sada lijepa prilika za napokon se zbližiti sa svojom obitelji, ali je isto tako prekrasna prilika za baš tešku svađu zbog koje ćete svi uživati u tenzijama, ignoriranju i ostalim divnim stvarima koje su posljedice svađanja. Stoga, donosimo par savjeta kako preživjeti karantenu i ukućane.

Strpljenje i tolerancija

Svi smo mi različiti, i to je nešto čega smo u teoriji svjesni, ali u praksi baš i ne. Teško nam je prihvatiti da se netko budi poslije nas, pa zato ne pazimo da ga ne probudimo kada se mi ustajemo. Teško nam je prihvatiti da netko ne jede što i mi, pa se zato uvijek šalimo na taj račun.

Takve stvari možda prolaze na tjedan ili dva, ali već sada, kada smo u trećem tjednu, svima je strpljenje na minimum i zaista je bilo koja sitnica može biti ona kap koja će preliti čašu. Svi su spremni na obračun, zato što je svima prvenstveno dosta ove cijele situacije, a onda i svih ostalih gluposti.

Zato je bitno raditi na vlastitom strpljenju i truditi se ne biti brzopleti, ne gunđati za svaku sitnicu i ne biti svadljivi. A možda je i još bitnije razvijati tu toleranciju prema ostalima. Ono što vas je na početku smetalo, zato što to niste znali, sada je nešto što je tako. Ako ne možete nekoga natjerati da se budi u isto vrijeme kada i vi, preostaje vam jedino prihvatiti tu činjenicu…

Razgovor

Ako vas nešto zaista smeta, popričajte o tome. Ali ne u situaciji gdje vrištite na nekoga, a druga osoba ni ne zna o čemu je riječ, već smireno objasnite u čemu je problem. Razgovor je uvijek najbolja opcija, ali ako se zaista radi o razgovoru.

Najbolje je da to napravite u nekom normalnom terminu, kada nitko nije živčan zato što su gladni, umoran nakon odlaska do dućana ili pospan prije spavanja. Razmislite o tome kada pokrećete razgovor, zato što će uvelike utjecati na to koji će biti rezultati i posljedice razgovora!

Vrijeme za odmor

Često kažu da su prijatelji obitelj koju si biramo, pa je možda zato i lakše održavati odnose s njima, no obitelj, iako ju nismo birali, je barem jednako važna koliko i prijatelji. Možda imate osjećaj da biste s prijateljima puno lakše preživjeli karantenu (ne biste), ali sada niste u toj situaciji i morate se pomiriti s time.

Svima treba njihovo vrijeme koje provode sami sa sobom, određeni mir koji je potreban ljudima da bi mogli normalno funkcionirati, a u trenutnoj situaciji, toga nemamo napretek. Baš zato je potrebno pronaći vrijeme u danu koje ćete provoditi radeći nešto sami. Može se raditi o gledanju serije/filma, čitanju knjige, gledanju u prazan zid ili nečemu petome, ali bitno je da ste tada sami.

Tako ćete se uvijek stići odmoriti i pripremiti za sljedeći dan i sljedeću stvar koja će vas živcirati, ali ne i izbaciti iz takta. Radi se o maratonu, a ne o sprintu – bitno je izdržati, zato što će ova situacija potrajati.

Kako preživjeti kućnu karantenu ilitiga kako preživjeti ukućane
Share via
Copy link
Powered by Social Snap