Pretraga

Primjećuješ da ti je menstrualna krv povremeno smeđe ili crne boje? Evo što to znači

A- A+

Kada ćete ju dobiti, koliko će dugo menstruacija trajati, hoće li vas boljeti trbuh i kada će najviše ‘curiti’ – sve to pitanja su na koja vjerojatno već znate odgovor. No, uočavanje abnormalnosti poput smeđe menstrualne krvi, mnoge će zabrinuti. Ipak, spomenuta pojava ne mora biti znak za uzbunu i u većini je slučaja normalna.

Foto: Unsplash

Menstrualna krv ponekada može promijeniti boju u smeđu, tamno smeđu ili gotovo crnu. No, to ne mora biti medicinski problem jer krv mijenja boju ovisno o duljini izloženosti kisiku. Primjerice, kada se porežete i oko prsta stavite flaster, primijetit ćete kroz neko vrijeme kako je mrlja krvi na flasteru poprimila smeđu boju.

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

Tamniju, smeđu menstrualnu krv obično ćete primijetiti pred kraj ciklusa i takve je boje jer je starija i bilo joj je potrebno dulje vrijeme da napusti maternicu. Smeđa ili crna menstrualna krv gušća je od one crvene boje, a ponekada se može pojaviti i na početku menstruacije. Kada se to dogodi, obično je riječ o ‘zaostatku’ krvi od prošle menstruacije.

Tamnije boje mogu biti i krvni ugrušci koji se pojavljuju u danima najobilnijeg krvarenja, što također nije znak zdravstvenog problema.

Ipak, ako smeđi iscjedak primijetite između dvaju menstruacija (tijekom ovulacije) svakako biste to trebali spomenuti svome ginekologu. Smeđi iscjedak između dvaju ciklusa uobičajeniji je kod mlađih djevojaka koje su na početku menstruacije, one koje kreću s uzimanjem kontracepcijskih pilula i u žena koje se približavaju menopauzi.

Primjećuješ da ti je menstrualna krv povremeno smeđe ili crne boje? Evo što to znači
Share via
Copy link
Powered by Social Snap