Pretraga

Prirodni i jeftini trikovi za rast i održavanje duge kose tijekom ljeta

A- A+

Djevojke u najvećoj mjeri vole dužu kosu, ali i većina muškog roda voli vidjeti na curama puštene poduže vlasi. Duga kosa je ženstvenija te pruža više izbora za svakojake frizure od kratke. No, lijepa je i privlačna samo ako je njegovana i nije ispucana. Navedeno u ljetnim mjesecima nije najlakše postići, ali ipak nije ni nemoguće.

www.thefitindian.com

Ljeti je puno teže održati kosu zdravom, osobito dugu. Sunce i morska sol je isušuju i čine sklonom pucanju, no srećom, djevojke nisu bespomoćne po ovom pitanju. Mogu napraviti puno stvari koje će im pomoći održati kosu lijepom i njegovanom, a koje ne uključuju skupe preparate i šampone koji obećavaju rast preko noći. Na puno jednostavnije i jeftinije načine kosu je moguće očuvati te potaknuti njezin rast.

Pazite što jedete

Kao i na organizam, ono što jedemo utječe i na kvalitetu naše kose. Na internetu je pregršt savjeta o pravilnoj prehrani kojoj je cilj ljepša i zdravija kosa, pa se tako među hranom koja potiče rast kose i njezino zdravlje mogu naći voćem, lisnato zeleno povrće, škampi, soja, riba, govedina, kravlje mlijeko i orašasti plodovi.

Izdvojeni članak

Evo što kosa otkriva o vašem karakteru

Ne stežite jako kosu

Iako je ljeti vruće i duga kosa može smetati, suzdržite se od prejakog stezanja gumicama za kosu jer prečvrsti repovi i pundže mogu oslabiti vlas te uzrokovati njezino ispadanje na određenoj dužini. Ako vam je ipak prevruće, uvijek kosu možete podići maramama, ukosnicama ili mekanim gumicama koje ćete ostaviti malo olabavljenima.

Zaboravite peglu i fen

Cure su sklone peglanju kose, osobito one koje nemaju potpuno ravnu kosu, a pegla i fen istu itekako oštećuju. Ako kosu peglate svakodnevno, ona može prestati rasti nakon nekog vremena. To ne znači da ćete potpuno izgubiti kosu, nego da će kosa čim dosegne određenu dužinu ispadati. Ukoliko želite da vaša kosa raste prirodno te pospješiti njezin rast, ne koristite često peglu i fen, pogotovo ljeti kada ionako sunce prži našu kosu.

Izdvojeni članak

Tips’n’ tricks: kako da koža i kosa prežive zimu

Spavanje na satenskim jastučnicama

Satenske jastučnice su idealan izbor za održavanje zdrave kose. One spriječavaju petljanje i isušivanje iako spavanje na satenu zvuči poprilično glamurozno. Ako nemate takve jastučnice te su vam preskupe, uvijek možete neku satensku maramu svezati oko glave prije spavanja.

Skraćujte vrhove i budite strpljive sa zapetljanom kosom

Ovo svima znano pravilo zdrave kose nekako često pada u zaborav, no ono je od esencijalne važnosti za lijepu i njegovanu dugu kosu. Redovito šišanje vrhova učinit će da kosa izgleda zdravije. Pošto je ljeti sklona isušivanju zbog utjecaja sunca i mora, budite nježne. Znamo koliko zapleti u kosi znaju izluditi, no nemojte ju čupati, nego širokom četkom češljate od dna prema vrhu, postepeno. Tako ćete ju prije otpetljati, a da joj ne naštetite.

Izdvojeni članak

Izjave i pitanja od kojih se svakom adolescentu diže kosa na glavi

Čuvajte kosu od sunca i pijte puno vode

Kada ju izlažete suncu, primjerice kada se izležavate na plaži, važno je kosu zaštititi kapom ili šeširom. Ne morate ga nositi cijeli dan, ali nakon par sati na suncu, kosi je potreban hlad. Pokušajte piti barem osam čaša vode dnevno jer na taj način hidratizirate kosu što pogoduje njenom rastu.

Koristite maske i vitamine za kosu

Masku za kosu trebalo bi koristiti barem jednom tjedno, pogotovo ljeti. Ona će pomoći da kosa bude snažnija i zdravija što pospješuje njen rast. Ako si ne možete pruštiti one kupovne, složite neku od sastojaka iz kuhinje, primjerice na bazi maslinova ulja koje će ju nahraniti. Ako nikako niste zadovoljni brzinom kojom vaša kosa raste, uvijek se možete posavjetovati u ljekarni gdje će vam preporučiti vitamine za rast kose.

Izdvojeni članak

Kad je ljeto, svi bi na plažu

Čaj – prijatelj duge kose

Čaj je općenito koristan kao prirodna pomoć za mnoge zdravstvene probleme. Osim što ga je zdravo piti, zdravo ga je i nanositi na kosu . Za piće je odličan jer sadrži antioksidanse, osobito zeleni i bijeli čaj. Osim korisnih spomenutih tvari, sadrži i EGCG- epigalokatehin, vrstu antioksidansa koji štiti kožu od oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunčevih zraka i zagađivača u atmosferi.

Nanošenjem na kosu ustvari koristite prirodnu boju. Čaj može biti i odličan preljev za kosu, za naglašavanje prirodnih ili obojenih pramenova. Kamilica osvježava zlatne pramenove, crni čaj smeđu kosu, dok su čaj od šipka i bobičastog voća sjajni za riđe nijanse. Skuhajte dva i pol decilitra čaja po izboru, a kada se ohladi, dobro natopite kosu. Stavite kapu za tuširanje, pričekajte petnaest do trideset minuta, a potom isperite vlasi vodom i dalje ih tretirajte na uobičajen način.