Pretraga

Problem skupe solarne energije riješen na južnoafričkom sveučilištu

A- A+

Tim stručnjaka s južnoafričkog sveučilišta razvio je novu tehnologiju kojom će se proizvoditi jeftina solarna energija. Ovim su se pitanjem bavili i Googleovi inženjeri, no rješenje je stiglo sa Sveučilišta Stellenbosch, gdje su znanstvenici radili na tehnologiji koja koristi mali broj ogledala koja koncentriraju sunčevu energiju. Prototip će se završiti u listopadu, a nakon toga će se projekt predstaviti javnosti. Zbog jeftine proizvodnje, smatra se da bi se na ovaj način do 2050. godine moglo dobiti četvrtinu potrebne električne energije u svijetu.

energypress.net

Izdvojeni članak

Hrvatska škola uskoro prva na svijetu s vlastitim izvorom energije!

Jeftinija proizvodnja električne energije mogla bi postati svakodnevnica, a do 2050. godine, četvrtina potrebne električne energije u svijetu dobivala bi se novom tehnologijom koju je razvio tim stručnjaka sa južnoafričkog sveučilišta Stellenbosch, prenosi energypress.net.

Concentrated Solar Power ili skraćeno CSP označava dizajn po imenu ‘koncentrirana solarna energija’ koji je vrlo jednostavan. Polje ogledala na tlu prati Sunce i usmjerava njegove zrake na središnji dio koji se zagrijava, a toplina se pretvara u električnu energiju. Takve su elektrane skupe, jer je proizvodnja dijelova za ovakva postrojenja skupa, moraju biti povezana s vrlo skupim kablovima, a potrebna je i visoko kvalificirana i brojna radna snaga koja to instalira. Osnivač i direktor južnoafričke Solarno termalne istraživačke grupe na Sveučilištu Stellenbosch, Paul Gauché, sa svojim timom radio je na tehnologiji koja će biti jeftina i jednostavna za instaliranje, koju mogu instalirati dva radnika koja polože čelične okvire i središnji toranj koji podsjeća na uličnu rasvjetu.

Googleovi su inženjeri u RE>C inicijativi pokušavali razviti inovativne tehnologije slične ovoj za korištenje obnovljivih izvora energije, no istraživanja su prekinuta jer nisu uspjeli sniziti cijenu proizvodnje. Solarna mreža s južnoafričkog sveučilišta je, smatra Gauché, već sada povoljnija od korištenja dizela.

Problem skupe solarne energije riješen na južnoafričkom sveučilištu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap