Pretraga

Provjerite koji film ima najviše nominacija za Zlatni globus

A- A+

Po 72. put danas će se dodijeliti druga najcjenjenija američka filmska nagrada Zlatni Globus. Prvi favorit je komedija Birdman meksičkog redatelja Alejandra Inarritua, koja je nominirana u sedam kategorija. Po pet nominacija imaju ‘Odrastanje’ te ‘Igra oponašanja’.

Screenshot: YouTube

Brojnost nominacija ne mora puno toga značiti, potvrdila je i prošla godina, kada je ’12 godina ropstva’ imao sedam nominacija za Zlatni globus i na kraju osvojio jednu nagradu. No istaknutiji se filmovi moraju nekako odrediti pa tako i ove godine za spomenutu nagradu prvi favorit ima sedam nominacija, a radi se o komediji ‘Birdman’. Inače ovo će biti 72. po redu dodjela Zlatnih globusa, a uz najbolja filmska ostvarenja od 1970.-ih se na ovoj manifestaciji nagrađuju i najbolja televizijska ostvarenja.

Izdvojeni članak

Provjerite tko je najmlađi dobitnik Oscara u povijesti

Gotovo u potpunosti Birdman snimljen u jednom kazalištu

U Birdmanu se radi se o bivšem glumcu u filmovima o super-junacima koji se želi proslaviti i u kazalištu. Kuriozitet komedije meksičkog redatelja Alejandra Inarritua je u tome da je gotovo cijeli film snimljen u jednom brodwayskom kazalištu. 

Nominiran je u kategorijama najbolja komedija, Michael Keaton je nominiran za najbolju mušku glavnu ulogu. Emma Stone i Edward Norton nominirani su za Zlatne globuse u kategorijama sporednih glumaca, a film je nominiran i za najbolju režiju, najbolji filmski scenarij i najbolju glazbu. 

Recimo samo da mu u kategoriji najbolje komedije konkuriraju ‘Grand Budapest Hotel’, ‘U šumi’, ‘Pride’ i ‘St. Vincent’.

Izdvojeni članak

Najveća iznenađenja na dodjeli Oscara

Koliko može jedinstveno ‘Odrastanje’ Richarda Linklatera?

Kao što smo već napomenuli, po broju nominacija Birdmana slijede ‘Igra oponašanja’ s još jednom maestralnom ulogom Benedicta Cumberbatcha te ‘Odrastanje’ Richarda Linklatera. Potonji kroz neku ‘neobičnu običnost’ prati odrastanje dječaka od njegove šeste godine do punoljetstva.

Posebnost ovog ostvarenja je što se snimao 12 godina, bez da su promijenjeni naslovni junaci. Štošta je moglo u tako dugom projektu poći po krivu, no ipak se dugoročno promišljanje Linklatera isplatilo. Filmski kritičar Jutarnjeg lista s dugogodišnjim iskustvom Nenad Polimac, ‘Odrastanje’ smatra najboljim filmom u ovom stoljeću.

U kategoriji najbolje drame, ‘Igri oponašanja’ i ‘Odrastanju’ konkuriraju ‘Teorija svega’, ‘Foxcatcher’ te ‘Selma’.

Samo još spomenimo na kraju nominacije u kategoriji serija. Za najbolju komičnu seriju na dodjeli Zlatnog globusa konkuriraju ‘Djevojke’, ‘Jane the Virgin’, ‘Narančasta je nova crna’, ‘Silicijska dolina’ i ‘Transparent’, dok su ‘The Affair’, ‘Downton Abbey’, ‘Igra prijestolja’, ‘Dobra žena’ i ‘Kuća od karata’ nominirane u kategoriji najbolje dramske serije.

Provjerite koji film ima najviše nominacija za Zlatni globus
Share via
Copy link
Powered by Social Snap