Pretraga

Provjerite tko je dobio najviše, a tko najvažnije Porine

A- A+

Po prvi put u Splitu, sinoć je održana 22. dodjela hrvatske glazbene nagrade Porin. Najviše statua osvojila je grupa Vatra, čak četiri, među kojima i onaj najvažniji. Naime, njihov Tango, odnio je statuu za pjesmu godine. Drugi najvažniji Porin, pripao je Psihomodo Popu. Njihov album ‘Ćiribu ćiriba’ najbolji je u protekloj godini. Prve Porine u karijeri osvojili su sve popularnije mlade snage Sara Renar (najbolja ženska vokalna izvedba) te Bang Bang (najbolji novi izvođač godine).

Foto: Dario Njavro / Vatra

Da je Split i puno prije trebao dobiti šansu organizirati dodjelu najvažnije hrvatsku glazbene nagrade, svjedoči podatak da je sinoć u Spaladium Areni bilo preko tri tisuće ljudi na najspektakularnijem Porinu do sada, od 22 do sada održana. Vatra je od pet nominacija koje je imala za dodjelu Porina, osvojila četiri statue. Uz najbolju izvedbu grupe s vokalom, produkciju, snimku, Tango je potpuno očekivano osvojio Porin za pjesmu godine. Štoviše godinama nije neka pjesma bila bez konkurencije.

Izdvojeni članak

Ovo je najslušanija pjesma u Hrvatskoj u 2014. godini

U prošloj godini je Tango ukupno 25 tjedana bio na čelu ljestvice HR Top 40 Instituta hrvatske glazbe, o čemu smo vas i izvijestili početkom 2015.

Psihomodo pop 3, a Massimo i Urban po dva kipića

Poslije Vatre, drugi najuspješniji na sinoćnjoj dodjeli bio je Psihomodo pop. Oni su pokupili tri kipića i to za najbolji video broj (Bejbi), a njihov ‘Ćiribu, ćiriba’ je osvojio Porina i u kategoriji album godine, ali i rock album godine.

Massimo zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovao dodjeli, a pripale su mu dvije statue. Za najbolji aranžman te najbolju mušku vokalnu izvedbu za skladbu ‘Ispod nekog drugog neba’

Urbanov album ‘Mamut’ pobijedio u kategorijama ‘najbolji album alternativne glazbe’ te ‘najbolje likovno oblikovanje’.

Foto: Dario Njavro / Sara Renar

Izdvojeni članak

Bare i Majke pomeli konkurenciju na Porinu

Detour jedan od pet, a Sara Renar pobijedila puno renomiranije kolegice

Grupa Detour imala je baš poput Vatre pet nominacija, no osvojili su tek jedan Porin. Njihov ‘A šta ak ja’ najbolji je pop album u protekloj godini.

Dotaknimo se i mladih snaga. Sara Renar začarala je Spaladium Arenu izvedbom pjesme ‘Jesen’, a upravo za ‘najbolju žensku vokalnu izvedbu’ osvojila je svoj prvi Porin. U toj su se konkurenciji su se našle i puno iskusnije njene kolegice Nina Badrić i Ivana Kindl. 

Mnoštvo novih zanimljivih izvođača pojavilo se u 2014., a statua u kategoriji ‘najbolji novi izvođač godine’ pripala je bendu Bang Bang. 

Na kraju dodajmo da su dodjeljene nagrade i za životno djelo. Za izniman doprinos hrvatskoj glazbi Porin su dobili Nikša Gligo i Frano Parać. Uz emotivnu najavu Saše Antića iz TBFa posebnu statuu za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe osvojili su Josipa Lisac, Karlo Metikoš i Ivica Krajač za album ‘Dnevnik jedne ljubavi’.

Preostale dobitnike pogledajte na službenim stranicama Porina, na ovoj poveznici.