Pretraga

Provjerite tko su najmlađi dobitnici Oscara u povijesti, a i tko su novi laureati

A- A+

Najveći broj Oscara, na sinoćnjoj 90. dodjeli Oscara, očekivano je odnio film The Shape of Water, koji je pokupio četiri zlatna kipića (imao je 13. nominacija), uključujući onaj za najbolji film i za najbolje redateljsko ostvarenje.

Gary Oldman na sinoćnjoj dodjeli / Screenshot: YouTube

S tri Oscara, na drugom mjestu po broju osvojenih nagrada našao se film Dunkirk, dok su još tri filma osvojila po dva Oscara i to Blade Runner 2049, Prijelomni čas te Tri plakata izvan grada.

Tri plakata izvan grada osvojila dva od četiri Oscara za najbolja glumačka ostvarenja

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Kako je Nagrada akademije dobila popularni nadimak Oscar?

Opći je dojam da je dodjela Oscara prošla bez naročitih iznenađenja pa je tako najbolju mušku glavnu rolu po mišljenju Akademije ostvario Gary Oldman (Prijelomni čas), dok je zlatni kipić za najbolju žensku glavnu ulogu dobila Frances McDormand (Tri plakata izvan grada).

Tri plakata izvan grada imaju Oscara i u kategoriji najbolja muška sporedna uloga, a osvojio ju je Sam Rockwell, dok je nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu otišla u ruke Allison Janney (Ja, Tonya).

Kao jednu zanimljivost istaknimo da je zlatni kipić za najbolji kratki animirani film osvojio Kobe Bryant, zajedno s Glenom Keanom za Dear Basketball.

Ljestvicu svih dobitnika Oscara, možete pogledati ovdje.

Najmlađi dobitnici Oscara

U društvu glumaca, koji su bili nominirani u kategoriji najboljeg glumca u glavnoj ulozi, na sinoćnjoj dodjeli se našao i 22-godišnji Timothée Chalamet (Zovi me tvojim imenom). Da je na kraju osvojio nagradu, postao bi najmlađim dobitnikom Oscara za glavnu mušku ulogu u povijesti.

No, s obzirom da Akademija obožava i povijesne ličnosti i velike transformacije, tu je Gary Oldman bio apsolutni favorit, a na kraju i pobjednik. Tako da je Adrien Brody ostao još uvijek najmlađi dobitnik zlatnog kipića za najbolju mušku ulogu (u trenutku osvajanja nagrade 29 godina i 343 dana).

A listu deset najmlađih dobitnika Oscara uopće, možete pogledati ispod:

1. Tatum O’Neal osvojila je Oscara za glumicu u sporednoj ulozi u filmu Paper Moon, 1974. kada je imala samo deset godina i 148 dana. Njen rekord do danas još nitko nije oborio.

2. Anna Paquin s 11 godina i 240 dana osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu The Piano 1994. godine.

3. Patty Duke je 1963. kada je imala samo 16 godina i 115 dana osvojila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu The Miracle Worker.

4. Timothy Hutton je za film Ordinary People je osvojio Oscara u kategoriji Sporedna muška uloga, 1981. Hutton je tada imao samo 20 godina i 227 dana.

5. 1987. Marlee Matlin je za svoju glavnu ulogu u filmu Children of a Lesser God osvojila Oscara. Tada je bila stara 21 godinu i 218 dana.

6. Pred 3 godine simpatična Jennifer Lawrence spotaknula se i pala kada je išla po svog Oscara kojeg je zaradila ulogom u filmu Silver Linings Playbook. Lawrence je tada imala 22 godine i 193 dana.

7. Janet Gaynor je za film 7th Heaven dobila Oscara za glavnu žensku ulogu kada je imala samo 22 godine i 222 dana. Bilo je to 1929. godine.

8. 1947. je Anne Baxter, sa svojih 23 godine i 310 dana, osvojila nagradu Oscar za sporednu žensku ulogu. Radilo se o filmu The Razor’s Edge.

9. 24 godine i 127 dana imala je Joan Fontaine kada je 1942. osvojila Oscara . Radilo se o filmu Suspicion, gdje je ona igrala glavnu žensku ulogu.

10. Posljednja i najstarija na listi je Teresa Wright. Kada je imala 24 godine i 128 dana, osvojila je Oscara za sporednu žensku ulogu u filmu Mrs. Miniver iz 1942.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap