Pretraga

Provjerite tko vas špijunira preko mobitela, a da to i ne znate

A- A+

Vlasnici pametnih telefona kao i korisnici interneta šokirali su se prije nekoliko mjeseci saznanjem da Agencija za nacionalnu sigurnost prati najpopularnije mail servise i društvene mreže. Međutim, NSA im nije najveća briga, jer je novo istraživanje pokazalo da brojni ‘obični ljudi’ na svojim uređajima imaju instalirane softvere za nadzor.

Američka kompanija Lacoon Mobile Security provela je istraživanje podatkovnog prometa jednog europskog mobilnog operatera, a rezultati su pokazali da veliki broj ‘običnih ljudi’ na svojim mobitelima imaju instaliran neki oblik softvera za nadzor. Spomenuto saznanje šokiralo je korisnike te ih zabrinuli više nego nedavna spoznaja da Agencija za nacionalnu sigurnost prati najpopularnije mail servise i društvene mreže, piše Bloomberg.

Izdvojeni članak

Najviše roditelja ima Facebook da može špijunirati svoju djecu

Veliki broj uređaja sa softverima za špijuniranje

Lacoon Mobile Security je pribavila pristanak mobilnog operatera te je analizirala mobilni promet kako bi otkrili koliko mobilnih uređaja komunicira sa serverima povezanima s kompanijama za špijuniranje. Skoro polovica pametnih telefona koji su bili ‘podvrgnuti’ istraživanju bila je povezana sa serverima programa za nadzor telefona SpyToMobile čija je namjena nadzor telefona privatnih korisnika.

Izvršni direktor spomenute kompanije Michael Shaulov objasnio je da se ne radi o malwareu kojeg su korisnici sami skinuli, nego su na telefonima pronađene različite verzije komercijalno dostupnih alata za špijuniranje koje su instalirale osobe koje imaju direktan pristup telefonima.

Izdvojeni članak

Bežični špijunski robot za samo 150 dolara

Kontroliraju pozive, SMS poruke i kontakte

Najveći problem je što takvi softveri bez znanja vlasnika telefona, bilježe sve podatke o SMS porukama, pozivima i kontaktima, a neke verzije čak omogućavaju prisluškivanje razgovora.

Prema Shaulovim riječima najčešće je riječ o ženama ili muževima koji na partnerov telefon instaliraju programe za nadzor kako bi otkrili varaju li ih i s kim komuniciraju u vrijeme kada nisu pod njihovim okom. Šef Lacoona očekuje da će broj prisluškivanih korisnika u budućnosti biti još i veći.