Pretraga

Prozujali smo Interliberom i pronašli mnoštvo literature za državnu maturu, kao i jeftine lektire koje su na popisu

A- A+

Tri člana redakcije portala srednja.hr, među kojima i autor ovog teksta, jučer je prozujalo dvama paviljonima u kojima se odvija jubilarni 40. Interliber u Zagrebu. Namjerno pišemo prozujali jer je dva sata nedovoljno za detaljan pregled štandova pa čak i u uvjetima nešto manje gužve, kakvi su bili jučer od 10 do podne. Ipak i u tom periodu uspjeli smo skenirati štošta pa i to da se pojedini lektirni naslovi za državnu maturu mogu naći već za deset kuna te da za većinu predmeta postoje repetitoriji, sažeci gradiva, vježbenice sa zadacima, koji su se kroz godine pojavljivale na ispitima ili savjeti za pisanje eseja.

Velike gužve na Interliberu već na početku radnog vremena / foto: Ivan Božić

Premda je Interliber svakako događaj za sve generacije, koje su se u momentu našeg posjeta tamo i našle, maturanti ako su ikako u mogućnosti, trebali bi do nedjelje zaviriti u 5. i 6. paviljon Zagrebačkog velesajma. Pa makar i na dva sata, poput nas.

Lektirni naslovi od deset kuna

Izdvojeni članak

Donosimo nekoliko dobrih razloga zbog kojih ne smijete propustiti Interliber

Dan uoči otvaranja Interlibera, udijelili smo nekoliko savjeta, zašto, kada i kako se ponašati na Interliberu. No, jedan smo propustili uvrstiti, a to je da ne uzimate naslov koji vam se sviđa ili vam treba, odmah na prvu.

Pogotovo ako ste tek došli na sajam. Bolje je zapamtiti, gdje ste ugledali xy naslov pa se onda vratiti po njega, ako nigdje ne nađete povoljnije izdanje. To vam savjetujemo i radi nekoliko takvih situacija, koje smo doživjeli na sajmu pa smo tako primjerice Kafkin Preobražaj našli i za 50, 30, ali i 10 kuna. Uostalom, strpljenjem se trebate naoružati svakako, budući da su gužve konstantne.

Zbirke zadataka, savjeti za eseje i repetitoriji

Osim lektirnih naslova s popisa za maturu, na Interliberu možete naći i sve vrste ‘pomoćne’ literature za državnu maturu.

Priručnike, koji sažimaju gradivo za svaki pojedini predmet, zbirke koje sadrže primjere zadataka, koji su se pojavili na maturi, kao i savjete uz pomoć kojih možete usavršiti pisanje eseja.

Kada je riječ o izdanjima, koja obuhvaćaju pregled gradiva, tu jasno ne dobivate ništa novo. No, ako ste tip osobe koja se bolje snalazi u sistematiziranim pregledima, možda i nije loša ideja nabaviti takve priručnike.

Autori tih pregleda i/ili repetitorija su uglavnom profesori koji se godinama bave pripremanjem učenika za državne mature pa onda uz pojašnjenja gradiva, redovno otkriju i neke začkoljice s kojim se pojedinac susreće na maturi.

Rječnici, pravopisi i gramatike

Izdvojeni članak

Nesvakidašnji poetski performans Matka Abramića ‘Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu’

Maturanti su u završnoj fazi srednjeg obrazovanja te će veliki broj njih, pokušati upasti na visoka učilišta sljedeće godine. Bez obzira kamo se upisali, morat ćete pisati niz podnesaka, seminarskih radnji, eseja i sličnih formi, za koje će vam dobro doći rječnik hrvatskog jezika, ali i pravopis te gramatika.

Interliber je izvrsna prilika za kupnju takvih kapitalnih izdanja jer uistinu ima velikih sniženja za njih.

Kada je riječ o gramatici, istaknimo da upravo na ovom sajmu, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, predstavlja Školsku gramatiku hrvatskog jezika. U subotu od 11 do 11.30 će biti njeno predstavljanje.

 

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap