Pretraga

Prvi iPhone je izašao prije točno 15 godina: Ovi su slavni modeli donijeli revolucionarne promjene

A- A+

Najpopularniji pametni telefon proslavio je 15. rođendan 9. siječnja. Riječ je, naravno, o iPhoneu, koji je nekada bio donosioc novih trendova i promjena u svijetu mobitela, zbog kojih se u potpunosti promijenio način korištenja tih malih uređaja koje svugdje nosimo sa sobom.

-iPhone je revolucionaran i čaroban proizvod koji je doslovno pet godina ispred bilo kojeg drugog mobitela, rekao je Steve Jobs 9. siječnja 2007. godine prilikom predstavljanja prvog iPhonea, uređaja koji je prije 15 godina uveo definiciju pametnog telefona i promijenio svijet. Od tad, gotovo da i nema osobe koja barem jednom nije poželjela imati mobitel s logotipom odgrižene jabuke, dijelom zbog naočitog dizajna, ali dijelom i zbog pojma o kvaliteti izrade kojeg je Apple ‘usadio’ kroz svoje reklame i prezentacije.

Budući da bi bila prava šteta da 15. rođendan iPhonea ostane nezapamćen, donosimo pregled modela koji su donijeli neke revolucionarne promjene u najpoznatijoj liniji pametnih telefona na svijetu.

iPhone 2G

Iako je prvi iPhone imao svega 15 ugrađenih aplikacija te nije mogao snimati videozapise i dalje je predstavljao veliki pomak u svijetu mobitela u kojem je tada vladala finska Nokia. Osim toga, nije bilo ni copy/paste mogućnosti sve do iOS-a 3, kao ni velikog izbora boja, pa su zainteresirani mogli imati iPhone 2G samo u srebrnom brušenom aluminiju, što je u današnje vrijeme teško zamislivo. Za početni model iPhonea koji je dolazio s 4 GB interne memorije, kupci su trebali platiti  499 dolara, a u svega 74 dana od svog izlaska na tržište, Apple je prodao milijun iPhonea 2G, piše CNET.

iPhone 4

Sljedeći na listi svakako je iPhone 4, koji je 2010. godine donio značajne promjene u dizajnu koje se i danas mogu vidjeti na najnovijim modelima. Jedna od njih su ravni bridovi koji, ruku na srce, ne sjedaju najbolje u ruci, no daju premium osjećaj i lijepo izgledaju. ‘Četvorka’ je imala i zanimljivo kućište napravljeno od aluminsilikatnog stakla, koje je u to vrijeme bilo poznato po svojoj (ne)otpornosti na udarce i padove. Naravno, od tad su se stvari poboljšale, no iPhone 4 i dalje ostaje neprežaljeni san mnogih.

Izdvojeni članak
iphone 12 pro mobitelji u različitim bojama

Novi iPhone 14 izlazi tek najesen, ali već je procurilo kako će izgledati: Ovo su glavne promjene

iPhone 6

Četiri godine nakon predstavljanja iPhonea 4, izlaze iPhone 6 i 6 Plus modeli s većim 4,7-inčnim, odnosno 5,5-inčnim zaslonima. Kritike su tada bile uglavnom pozitivne, osobito zbog metalnog dizajna koji je izbacio ravne bridove i lijepših zaslona. Međutim, na meti su se našli neki hardverski problemi poput, primjerice, činjenice da su se uređaji vrlo lako mogli savinuti u džepu, što je tada bila glavna tema na društvenim mrežama. Unatoč tome, iPhone 6 bio je jedan od najprodavanijih Appleovih uređaja.

iPhone X

Da bi išli u korak s trendovima koji su tada nalagali da mobiteli trebaju imati što tanje rubove i zaslon preko gotovo cijele prednje strane, Apple je odlučio izbaciti iPhone X kao svoj odgovor na tržište koje se počelo brzinom munje mijenjati. S tom su serijom modela po prvi puta uklonili Home gumb i predstavili Face ID, koji se i danas koristi za otključavanje mobitela. Osim toga, iPhone X bio je i prvi iPhone s OLED zaslonom, ali je također bio i najskuplji do tada – koštao je 999 dolara.

iPhone 13

Dizajnerske temelje za današnji iPhone definitivno su postavili iPhone 4 i iPhone X, uz, naravno, izuzetak kamera koje, prema nekim korisnicima, izgledaju kao ringovi na štednjaku, pogotovo ako je riječ o Pro modelima. iPhone je zadržao svoju, za današanje standarde, kompaktnu veličinu, intuitivni i lagani sustav za korištenje te kvalitetu izrade. Na žalost nekih, značajne se promjene sada događaju ‘na kapaljku’, pa zainteresirani kupci u principu radije biraju prošlogodišnje modele koji su nešto i jeftiniji.

 

Prvi iPhone je izašao prije točno 15 godina: Ovi su slavni modeli donijeli revolucionarne promjene
Share via
Copy link
Powered by Social Snap