Pretraga

Prvi laptop loše prodavan zbog seksizma?!

A- A+

Prvi laptop počeo se prodavati još u osamdesetima, točnije 1982. godine. Međutim prodaja nije išla najbolje, ali ne samo zbog iznimno visoke cijene na tržištu, već i zbog seksizma. Naime tipkanje je oduvijek bilo povezano s tajničkim poslovima, a kad su važni šefovi uvidjeli da bi oni imali takav jedan ‘tajnički uređaj’ u uredu, uvrijedili su se.

Prvi laptop ikada složen zove se GriD Compass. Počeo se prodavati 1982. godine, a težio je gotovo šest kilograma. Kad je izbačen na tržište dosegnuo je enormnu cijenu od 8 150 dolara, što je u današnjim vremenima zapravo dvadeset tisuća dolara.

Unatoč ovoj svojoj visokoj cijeni i težini, prvi laptop na tržištu je izazvao veliko zanimanje, a loše je prošao kod kupaca zbog seksističkog stava mnogih poslovnih muškaraca.
– Proizvod je zapravo bio dizajniran za sve poslovnjake, kazao je Jeff Hawkins, stručnjak koji se bavi marketingom laptopa.

Što će meni taj tajnički uređaj

Najveća prepreka uspjehu ovog prvog laptopa na tržištu bila je tipkovnica. U osamdesetima nijedan poslovni muškarac nije imao pisaću mašinu ili nešto slično u uredu, jer je to bio tajnički posao.

Oni su zbog toga i laptop zbog svoje tipkovnice povezivali s tajničkim poslovima, prenosi osijek-online.com.
Ako bi se takav ‘tajnički uređaj’ stavio u njihov ured, oni bi se naljutili i smatrali to degradacijom.

Osim toga, još jedan od razloga je taj što svi vrli poslovnjaci nisu znali tipkati dovoljno kvalitetno i brzo, nitko ne želi izgledati nekompetentno na svom radnom mjestu.