Pretraga

Prvi SMS poslan prije 20 godina na današnji dan

A- A+


Izdvojeni članak

Platit ćete kaznu ako pišete SMS u hodu

Na današnji dan prije točno 20 godina poslan je prvi SMS na svijetu. Neil Papworth sa svog računala poslao je poruku kolegi služeći se tehnologijom ‘Short Messaging Service’. Poruka koja je stigla njegovom kolegi u Vodafoneu sadržavala je jednostavnu čestitku za Božić.

Danas se preko jednog od najpopularnijih alata za komuniciranje, SMS-a svake godine pošalje preko 8 trilijuna poruka, odnosno oko 15 milijuna svake minute.

Neil Papworth koji je radio na razvoju SMS-a u to doba ima je svega 22 godine. Ideja oko servisa kratkih poruka bila je prilično jednostavna. – Mislili smo da je SMS dobar način za tvrtke kako bi zaposlenici mogli slati jednostavne poruke, priča jedan od osnivača SMS-a, Papworth.

Nakon toga se SMS počeo brzo širiti i razvijati, iako se u početku najviše koristio na pagerima. Prije nešto više od deset godina na tržište su izašli prvi BlackBerryji koji su omogućili komunikaciju između dvoje ljudi.

Danas SMS gubi na snazi, jer postoje novi servisi brzog razmjenjivanja poruka poput Skypea, Facebooka, Vibera, Whatsappa i drugih.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap