Pretraga

Rekordne pobjede i golijade na svjetskim nogometnim prvenstvima

A- A+

Pobjeda Njemačke nad Brazilom od 7-1, šokirala je cjelokupan nogometni svijet i natjerala statističare da posegnu u daleku prošlost u potrazi za drugim sličnim rezultatima na najvećoj nogometnoj smotri. Nažalost ove generacije Brazila ovo je najgori poraz u njihovoj bogatoj nogometnoj prošlosti te će zasigurno ostati ožiljci od debakla. U tekstu donosimo najveće golijade, te pobjede na svjetskim nogometnim prvenstvima.

Suprotno očekivanoj šestoj kruni na svjetskim nogometnim prvenstvima, Brazil će se upisati u knjige, ali zbog najvećeg poraza koji su zabilježili u svojoj bogatoj nogometnoj povijesti. Njemačkih 7-1 natjeralo je statističare da posegnu daleko u prošlost, u potrazi za sličnim porazom Brazila, odnosno sličnom količinom golova koju su primili. Primjerice pet golova su Carioce primile samo jednom u nokaut fazi SP-a i to davne 1938. godine. No tada su dali šest i išli dalje. U tekstu donosimo najveće golijade te pobjede na svjetskim prvenstvima.

Izdvojeni članak

Anonimci koji su oduševili na SP-u u Brazilu

Najveće pobjede na svjetskim prvenstvima

U ovoj rubrici prvo mjesto dijele tri momčadi, koje su svoje protivnike deklasirale s po devet razlike. Među njima se našla i reprezentacija bivše Jugoslavije. Naime na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974. godine, Zair su nadigrali rezultatom 9-0.

Ono što veže Nijemce i Jugoslavene iz spomenute godine je da su postigli svojim protivnicima u svega 30 minuta pet golova.

Naravno ne treba govoriti o razlikama u ulogu, budući da se ovdje radilo o ulasku u finale, a te 1974. je Jugoslavija Zair svladala u grupnoj fazi.

Evo rekordnih pet pobjeda na svjetskim prvenstvima:

1. Mađarska – Salvador 10:1 (1982., Španjolska)

2. Jugoslavija – Zair 9:0 (1974, Njemačka); Mađarska – Južna Koreja 9:0 (1954, Švicarska)

3. Njemačka – Saudijska Arabija 8-0 (2002. Južna Koreja/ Japan); Urugvaj – Bolivija 8-0 (1950. Brazil); Švedska – Kuba 8-0 (1938. Francuska)

4. Portugal – Sjeverna Koreja 7-0 (2010. Južnoafrička Republika); Poljska – Haiti 7-0 (1974. Njemačka); Turska – Južna Koreja 7-0 (1954. Švicarska); Urugvaj – Škotska 7-0 (1954. Švicarska)

5. Njemačka – Brazil 7-1 (2014. Brazil); Brazil – Švedska 7-1 (1950. Brazil); Italija – SAD 7-1 (1934. Italija)

Izdvojeni članak

Ovo su najmlađi i najstariji nogometaš Svjetskog prvenstva u Brazilu

Na jednoj utakmici čak 12 golova

Kada je riječ o najvećem broju postignutih golova na jednoj utakmici svjetskog prvenstva, ljestvicu predvodi jedan duel susjeda – Švicarske i Austrije.

Naime na Svjetskom prvenstvu baš u Švicarskoj davne 1954. godine, u četvrtfinalu su Austrijanci domaćine svladali rezultatom 7-5. Do utakmice Brazil – Njemačka od prije dva dana, Austrija je bila jedina reprezentacija koja je u nokaut fazi svjetskog prvenstva zabila sedam zgoditaka.

Već smo spomenuli dva od tri duela svjetskih prvenstava na kojima je postignuto 11 pogodaka. Bilo je to mađarsko deklasiranje Salvadora 10-1, 1982. godine, neizvjesnih 6-5 Brazila protiv Poljske 1938. godine., a tu je i pobjeda Mađarske nad Njemačkom 8-3 u Švicarskoj 1954. godine.

U samo jednoj utakmici svjetskih prvenstava bilo je točno deset pogodaka. Francuska je 1958. godine rezultatom 7-3 svladala Paragvaj.

U pet utakmica svjetskih prvenstava palo je po devet golova, dok je osam postignuto u isto toliko utakmica najveće nogometne smotre, računajući i Njemačku pobjedu nad Brazilom 7-1.

Kada je riječ o osam golova na utakmici, dodajmo da je toliko golova postignuto u najvećem neriješenom ishodu na svjetskim prvenstvima. Sovjetski Savez i Kolumbija su u Čileu 1962. godine remizirali rezultatom 4-4.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap