Pretraga

Revolucionarni uređaj iz Star Treka dizajniran u stvarnosti i mogao bi spašavati živote

A- A+

Za koliko bi se broj oboljelih umanjio, samo kada bi postojao jedan prenosivi uređaj koji bi u kratkom vremenu mogao dijagnosticirati nekoliko desetaka različitih bolesti? Takav je uređaj do sada postojao samo na filmskom platnu, u seriji Star Trek, no zahvaljujući globalnom natjecanju koje je trajalo punih pet godina, dizajniran je njegov stvaran prototip.

Screenshot: YouTube

Izdvojeni članak

Izumi čiju proizvodnju priželjkujemo u skoroj budućnosti

Pred par je godina neprofitna organizacija X-Prize Foundation pokrenula natječaj u kojemu je zadatak bio osmisliti multifunkcionalni medicinski uređaj iz Star Treka, Tricorder. Stvaran Tricorder, morao je biti neinvazivan uređaj kojim se upravlja ručno, a može dijagnosticirati barem 13 zdravstvenih stanja: 12 bolesti i izostanak bolesti. Vrijeme dijagnoze moralo je biti od 90 minuta do 24 sata, i to bez dodatne pomoći ili savjetovanja s medicinskim profesionalcima. Uređaj je također morao imati konstantan nadzor nad pet vitalnih funkcija poput rada srca i disanja. 

Na natječaj se ukupno prijavilo 312 timova iz 38 različitih zemalja, a 2012. je deset najboljih ušlo u uži krug.
I točno 210 godina prije nego je film predvidio (u filmu se prvi put pojavio 2230-ih), svijet je dobio prvi pravi Tricorder. 

Dizajnirala su ga i osmislila braća Basil i George Hariss, a svoj uređaj temeljen na umjetnoj inteligenciji nazvali su DxtER. Njihov uređaj u sebi ima ugrađen personalizirani uređaj Al, koji uz pomoć senzora sakuplja informacije o stanju pacijenta, a potom ih uspoređuje s enciklopedijom medicinskih informacija nastalom na temelju kliničkih baza podataka.
Tako u vremenu puno kraćem od 24 sata, Al u ovom trenutku može dijagnosticirati ne 13, već 34 zdravstvena stanja.

Kako kažu iz zaklade XPRIZE Foundation, cilj natjecanja nije bila samo znatiželja, već stvaranje revolucionarnog i prenosivog medicinskog uređaja koji će biti od koristi čovječanstvu. Osim milijunske novčane nagrade, braća Harris na raspolaganje dobivaju brojne stručnjake koji će im pomoći u razvoju uređaja, piše iflscience.com.

Revolucionarni uređaj iz Star Treka dizajniran u stvarnosti i mogao bi spašavati živote
Share via
Copy link
Powered by Social Snap